Buna ziua,
Am primit o adresa de instiintare a propririi pentru un angajat al nostru, emisa de un executor judecatoresc, dar care are ca titlu executoriu un contract de credit.
Ce trebuie sa faca societatea intr-o astfel de situatie?
Care sunt procedurile?
Societatea trebuie sa respecte legea si sa retina si vireze in acel cont sumele de bani din salariul angajatului . Reţinerile din salariu cumulate nu pot depăşi în fiecare lună jumătate din salariul net.
Pt acordarea creditului , angajatul a depus la dosarul de credit si o adeverinta de venit emisa de angajator in care se specifica faptul ca in cazul neplatii urmeaza a fi proprite veniturile provenind din salariul angajatului .
Art. 409 Cod de Prodedura Civila prevede urmatoarele :
“Salariile si alte venituri periodice din munca, pensile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite :
b) pana la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice datorii “ .
Conform art. 273 alin. 2 din Codul Muncii “ratele nu pot fi mai mari de 1 / 3 din salariul net, fara a putea depasi impreuna cu celelalte retineri pe care le-ar avea cel in cauza, jumatate din salariul respectiv” .
Rezulta, ca tu vei face o decizie de poprire in baza titlului venit de la executor , decizie semnata de reprezentantul legal al societatii, o aduci la cunostinta Departamentelor Contabilitate si Salarizare si persoanei in cauza.
Sa infiinteze poprirea in baza art. 454 Cod procedura civila.
Conform art. 409 Cod procedura civila salariile pot fi urmarite pana la 1/3 din venitul lunar net.
Luati legatura cu executorul judecatoresc, care , cu siguranta, ca va va solicita o copie a deciziei de incetare a contractului individual de munca al fostului angajat inregistrata si stampilata de ITM.