avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1213 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sa chem in instanta angajatorul pt neplata salariului?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sa chem in instanta angajatorul pt neplata salariului?

Am 23 de ani.Tatal meu imi da pensie de intretinere ,pt ca sunt la facultate.Anul trecut m-a chemat in instanta pt a anula pensia pe motiv ca lucrez si pot sa ma intretin singura.Eu intr-adevar lucram dar fara carte de munca.Oricum,am castigat procesul,dar dupa o perioada,tatal meu a trimis un control la locul de munca si au obtinut dovezi cum ca lucrez acolo.Inca nu mi-a intentat proces.
Angajatorul a fost obligat sa-mi faca carte de munca pt ultimii 2 ani,pt ca am lucrat la ei,si sa plateasca toate taxele.Dupa 2 luni de la acest eveniment,mi-am dat demisia.Firma este in criza economica si m-au tot amanat cu ultimul salariu,pana o data cand patroana mi-a spus:"Am primit amenda 8000 de ron din cauza ta,deci nu-ti mai primesti salariul."Sa nu mai pomenesc de faptul ca nu am avut nicio zi de concediu in 2 ani,pe care speram sa mi-l plateasca(in contract scrie 30 de zile de concediu pe an).Somaj nu pot sa primesc pt ca mi-am dat demisia.Pot sa-i chem in instanta pt a-mi recupera salariul si banii de concediu plus dobanda si daune??????
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 14:18, 17 August 2010
Adresati-va Inspectoratului teritorial de munca (ITM), se vor lua masuri. In caz de nerezolvare, angajati un avocat si deschideti o actiune / litigiu de munca si pretentii
Ultima modificare: Vineri, 23 Aprilie 2010
ContSters122901, utilizator
ITM-ul, in situatia data, nu are cum sa va ajute decat cu aceeasi recomandare: introduceti o actiune in instanta impotriva angajatorului pentru obligarea acestuia la plata salariilor neachitate. Vedeti ca dupa 3 ani, dreptul la actiunea in pretentii se prescrie. Din cate inteleg trebuie sa va acorde salariile pe ultimii doi ani astfel ca va recomand sa va grabiti pentru ca, daca nu intervine prescriptia poate ca firma "dispare", astfel ca veti obtine o hotarare pe care sa nu puteti sa o executati. ;)
emy_g a scris:

Am 23 de ani.Tatal meu imi da pensie de intretinere ,pt ca sunt la facultate.Anul trecut m-a chemat in instanta pt a anula pensia pe motiv ca lucrez si pot sa ma intretin singura.Eu intr-adevar lucram dar fara carte de munca.Oricum,am castigat procesul,dar dupa o perioada,tatal meu a trimis un control la locul de munca si au obtinut dovezi cum ca lucrez acolo.Inca nu mi-a intentat proces.
Angajatorul a fost obligat sa-mi faca carte de munca pt ultimii 2 ani,pt ca am lucrat la ei,si sa plateasca toate taxele.Dupa 2 luni de la acest eveniment,mi-am dat demisia.Firma este in criza economica si m-au tot amanat cu ultimul salariu,pana o data cand patroana mi-a spus:"Am primit amenda 8000 de ron din cauza ta,deci nu-ti mai primesti salariul."

Prim comportamentul dv ati cauzat probleme si angajatorului si tatalui.
Mare foame de bani aveti....
Eu consider ca tatal era indreptatit sa va sisteze pensia, atat timp cat aveati si serviciu.
Inteleg faptul ca intretinerea in facultate e costisitoare. Dar acel parinte de ce ar trebui sa fie prejudiciat pe nedrept? Ca poate si pe el il afecteaza criza.

In instanta vreti sa cereti salariile pe ultimii 2 ani? Sau numai ultimele neprimite plus concediile neefectuate? Ati putea avea castig de cauza, dar mie nu mi se pare corect sa incasati si salarii, atat timp cat mai primiti pensie de intretinere.
Rog userii de pe forum sa imi contrazica opinia daca se considera ca nu am dreptate.
Ganditi-va ca tatal ar putea deschide o actiune prin care sa va ceara restituirea pensiei de intretinere pe motiv ca ati fost angajata (foloase necuvenite).
De ce a cauzat probleme angajatorului? Ca si-a cerut drepturile? Angajatorul a profitat 2 ani de zile de munca ei la negru, fara sa plateasca nimic, nici impozite, nici CAS, CASS, somaj. Ea nu a beneficiat de concediu de odihna, de concediu medical etc. Si daca nu era controlul de la ITM, ar fi muncit poate si azi fara forme legale.Si eu am plecat de la o firma pentru ca nu numai ca nu ne plateau salariul, dar nu plateau nici cotizatiile. Deci eu daca ma imbolnaveam si aveam nevoie sa stau in spital, imi plateam spitalizarea, ca nu eram asigurata, nu primeam indemnizatie de somaj la o adica, daca ramaneam insarcinata nu aveam cotizatiile platite si asfel nu as fi beneficiat de indemnizatie de crestere a copilului.
Asa ca sunt mai multe, nu se reduce totul la a primi bani la negru pentru ca ai muncit, trebuie sa ai si spatele acoperit prin aceste cotizatii la stat.
Initiatorul topicului nu greseste in relatia cu angajatorul! (nici legal, si nici moral).
Munca la negru este ilegala, iar emy_g a procedat foarte bine ca si-a aparat drepturile.

@ emy_g: puteti obtine in instanta banii neincasati, actualizati, reprezentand salariile neplatite si concediul.
Cu daunele este mai greu, puteti obtine doar prejudciile pe care le veti dovedi, si care au fost cauzate direct de neplata salariilor.
Oricum, bravo ca v-ati aparat drepturile.

Relatia cu tatal insa este mai complicata, si acolo nu prea ati procedat ... corect. Imi pareti deplin constienta de drepturile dvs. si de cele ale tatalui, si de riscurile pe care vi le-ati asumat, asa ca n-o sa va ... plictisesc cu asta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nu vrea sa-mi dea salariul roxys roxys Buna ziua, In cazul in care esti angajat cu carte de munca si vrei sa pleci, dai preaviz respectand contractul si la sfarsit angajatorul refuza sa iti ... (vezi toată discuția)
Confict angajat- angajator macovei adina macovei adina Buna ziua, Am o problema cu fostul angajator, refuza sa imi elibereze actele pentru a ma putea inscrie la somaj( ultima zi de munca a fost 18.05.2010 ... (vezi toată discuția)
Concediu contract perioada determinata cf art. 83 lit (h) DanAlyna DanAlyna Buna ziua. Lucrez de 7 ani la un ONG. Primul contract a fost pe perioada nedeterminata. Acesta a incetat prin acordul partilor, desi nu mi-au fost platite ... (vezi toată discuția)