In cazul in care esti angajat cu carte de munca si vrei sa pleci, dai preaviz respectand contractul si la sfarsit angajatorul refuza sa iti plateasca salariul pe ultima luna ce pti face? Mentionez ca e vrb de un angajator ai caror angajati muncesc 90% la negru, muncesc cate 16!!!! ore pe zi (inclusiv soferii de tir!!!!!) si care obisnuieste sa nu le dea banii nici celor care muncesc la negru nici celor care numcesc cu acte. Unde pot face sesizari? As vrea sa se poata rezolva altfel decat prin judecata pentru ca dureaza ani buni, nu am bani de platit avocati...am rate la banca si din cauza neplatii deja am intarziat cateva zile....e un cosmar. va rog ajutor...
Din pacate nu se poate rezolva decat prin forta. Aveti doua posibilitati:
- sesizare la ITM, se va face un control si vor lasa ca masura sa va achite salariul. Mai mult de atat nu poate face ITM, nu poate obliga pe angajator sa platesca salariul.
- actiunea in instanta la Tribunalul din judetul unde aveti domiciliul sau resedinta. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe. Nu are de ce sa dureze mult. La prima infatisare angajatorul trebuie sa demonstreze ca v-a dat salariul, si cum nu poate face acest lucru va pierde procesul.
Succes!
din ce-mi spuneti singura cale este instanta....din pacate. La cum stau lucrurile cu justitia de la noi probabil imi voi vedea banii la batranete...si la ITM..ma indoiesc de faptul ca ei chiar raspund tuturor sesizarilor...o sa fac oricum reclamatie si la itm. nu pot sa cred ca in taa asta poati munci ca un scalv fara sa fii platit si fara sa fie ceva sau cineva care sa-ti faca dreptate. Nimeni nu are frica de nimic...e o jungla...
-din pacate daca nu reusiti sa il convingeti sa va plateasca, va trebui sa sesizati ITM-ul
-mai intai faceti o notificare angajatorului in vare sa il avertizati ca daca pana in data de x nu va inmaneaza salariul veti face sesizare la ITM ca nu respectati obligatiile contractuale.
-sa o concepeti in dublu exemplar, sa va luati nr de inregistrare de la secretariat, sau sa trimiteti prin posta cu confirmare de primire
-in data x daca nu v-au dat banii sa faceti sesizare la ITM atasand si o copie a acelei notificari.
sper ca il va convinge pe angajator cineva din firma ca nu merita pentru un salariu mic sa fie controlati la sange de inspectori si sa plateasca amenzi din care ar plati 10 salarii mari nu unul (nu cred ca au toate actele in regula si in criza de azi ITM abia asteapta sa mai dea niste amenzi pentru a creste bugetul si competenta)
Eu zic ca nu se va ajunge in instanta pentru un salariu, o sa vi-l dea pana la urma dar cu mare greutate si impins de la spate de masurile inspectorilor de la ITM
Pe langa cele mentionate , pentru a avea castig de cauza ar trebui sa va uniti fortele cu mai multi colegi nemultumiti.Adunati cat mai multe dovezi si apelati in instanta.Este adevarat , cunosc multe cazuri care nu si cer drepturile.