avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 692 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... nu vrea sa-mi dea salariul
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

nu vrea sa-mi dea salariul

Buna ziua,

In cazul in care esti angajat cu carte de munca si vrei sa pleci, dai preaviz respectand contractul si la sfarsit angajatorul refuza sa iti plateasca salariul pe ultima luna ce pti face? Mentionez ca e vrb de un angajator ai caror angajati muncesc 90% la negru, muncesc cate 16!!!! ore pe zi (inclusiv soferii de tir!!!!!) si care obisnuieste sa nu le dea banii nici celor care muncesc la negru nici celor care numcesc cu acte. Unde pot face sesizari? As vrea sa se poata rezolva altfel decat prin judecata pentru ca dureaza ani buni, nu am bani de platit avocati...am rate la banca si din cauza neplatii deja am intarziat cateva zile....e un cosmar. va rog ajutor...
Cel mai recent răspuns: ContSters93643 , utilizator 01:16, 24 Iunie 2009
Din pacate nu se poate rezolva decat prin forta. Aveti doua posibilitati:
- sesizare la ITM, se va face un control si vor lasa ca masura sa va achite salariul. Mai mult de atat nu poate face ITM, nu poate obliga pe angajator sa platesca salariul.
- actiunea in instanta la Tribunalul din judetul unde aveti domiciliul sau resedinta. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe. Nu are de ce sa dureze mult. La prima infatisare angajatorul trebuie sa demonstreze ca v-a dat salariul, si cum nu poate face acest lucru va pierde procesul.
Succes!
Ultima modificare: Marți, 23 Iunie 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
multumesc pentru raspuns.

din ce-mi spuneti singura cale este instanta....din pacate. La cum stau lucrurile cu justitia de la noi probabil imi voi vedea banii la batranete...si la ITM..ma indoiesc de faptul ca ei chiar raspund tuturor sesizarilor...o sa fac oricum reclamatie si la itm. nu pot sa cred ca in taa asta poati munci ca un scalv fara sa fii platit si fara sa fie ceva sau cineva care sa-ti faca dreptate. Nimeni nu are frica de nimic...e o jungla...
-din pacate daca nu reusiti sa il convingeti sa va plateasca, va trebui sa sesizati ITM-ul

-mai intai faceti o notificare angajatorului in vare sa il avertizati ca daca pana in data de x nu va inmaneaza salariul veti face sesizare la ITM ca nu respectati obligatiile contractuale.
-sa o concepeti in dublu exemplar, sa va luati nr de inregistrare de la secretariat, sau sa trimiteti prin posta cu confirmare de primire
-in data x daca nu v-au dat banii sa faceti sesizare la ITM atasand si o copie a acelei notificari.

sper ca il va convinge pe angajator cineva din firma ca nu merita pentru un salariu mic sa fie controlati la sange de inspectori si sa plateasca amenzi din care ar plati 10 salarii mari nu unul (nu cred ca au toate actele in regula si in criza de azi ITM abia asteapta sa mai dea niste amenzi pentru a creste bugetul si competenta)
Eu zic ca nu se va ajunge in instanta pentru un salariu, o sa vi-l dea pana la urma dar cu mare greutate si impins de la spate de masurile inspectorilor de la ITM

Multa bafta
Pe langa cele mentionate , pentru a avea castig de cauza ar trebui sa va uniti fortele cu mai multi colegi nemultumiti.Adunati cat mai multe dovezi si apelati in instanta.Este adevarat , cunosc multe cazuri care nu si cer drepturile.
Sau un sindicat?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestare amenda itm-munca la negru andreea-milo andreea-milo Buna seara, Trei din fostii mei angajati au inaintat o plangere la ITM pentru neplata salariilor restante pentru lunile noiembrie si decembrie 2013. Cei ... (vezi toată discuția)
Stres emoțional, neplată salariu în germania Trăistaru Liliana Trăistaru Liliana Am ajuns în Germania acum aproape 4 saptamani si aici am gasit un sef foarte agresiv,nu mai pot lucra în aceste condiții și vreau să plec acasă,dar ... (vezi toată discuția)
Contestatie amenda itm pentru nedepunerea in termen revisal lupuvioleta1 lupuvioleta1 Buna ziua , vreau sa stiu daca pot avea castig in instanta pentru contestarea unei amenzi date de catre inspectorii itm , pentru urmatorul aspect : un ... (vezi toată discuția)