avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA tva inchirieri
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

tva inchirieri

buna seara,as dori sa stiu ce trebuie sa fac in situatia in care ma aflu.In urma cu doi ani am inchiriat unei banci un spatiu comercial.In contractul incheiat pretul include tva.Eu am facturat fara tva distinct pe factura dar l-am considerat tva colectat si ca urmare l-am virat fara sa fac notificare catre fisc pentru plata tva din chirii.Unii spun ca inchiriere nu are tva pt ca sunt scutite de tvaconform cod fiscal,dar in norme este cu totul altceva.Acum sunt in situatia in care nu stiu ce pot sa fac,sa fac notificare si sa platesc in continuare tva sa nu Ajutati-ma.Va rog respectuos.Multumiri.
Cel mai recent răspuns: cristida , utilizator 09:52, 25 Aprilie 2010
ati facturat corect fara tva, inchirierile imobilelor fiind scutite de tva, in temeiul art. 141, alin 2, lit. e), insa ati virat in mod eronat tva aferenta catre bugetul statului, iar asta se poate corecta inscriind sumele achitate eronat cu semnul minus la regularizari de taxa colectata.

de ce doriti sa faceti notificare si sa facturati cu tva? ati dedus tva la achizitia/constructia imobilului si va e frica de ajustarile prevazute de art. 149 cod fiscal?
dat-mi mai multe detalii, va rog.
da,pentru ca eu cand am cumparat spatiul am dedus tva dar pentru chirie nu am stiut ca nu se plateste tva am crezut ca daca sunt platitor de tva trebuie sa platesc tva pt orice.acum as vrea sa repar aceasta greseala dar trebuie sa o fac cat mai corect in vederea unui control de la fisc sa ma pot justifica pe cat posibil mai corect.dac merg in urma si scot tva -ul respectiv pot sa fac decont tva cu suma respectiva la regularizari de taxa?va multumesc si astept un raspuns cat mai corect.
eu asa as proceda, daca as fi in locul dvs.:

1. notificare catre finante pentru a factura chiria cu tva
2. factura de storno pentru toate sumele facturate pana in acest moment - de ex. 24.000 lei
3. refacturare cu tva - baza 20.168 lei si tva 3.832 lei
4. decont tva cu aceeasi suma trecuta cu semnul minus la regularizari de taxa colectata si la tva colectata cu semnul plus (-/+3.832), intrucat pana in acest moment ati colectat si virat deja la bugetul statului tva aferenta, chiar daca nu ati inscris-o pe facturi
multumesc pentru sfat.Dar totusi sa platesc tva pentru chirie sau nu?
in mod normal nu se plateste, inchirierea imobilelor fiind scutita de tva, dar daca ati zis ca ati dedus tva la achizitie si trebuie sa ajustati taxa dedusa, sunteti oarecum obligata la facturare cu tva.

cand ati achizitionat cladirea? ati modernizat-o? daca da, valoarea modernizarilor depaseste 20% din valoarea constructiei?

Alte discuții în legătură

Constructie care urmeaza sa fie inchiriata AlexT. AlexT. Sunt o societate platitoare de tva.Intentionez sa construiesc o cladire care apoi o voi inchiria. Am dreptul sa deduc tva-ul de la facturile de materiale ... (vezi toată discuția)
Ajustare tva-chirie vlasceanuanca vlasceanuanca SC A a achizitionat o caldire in anul 1998, contract de vanzare -cumparare, unde era soecificat ca pretul include si TVA, CONTABILA DIN VREMEA RESPECTIVA A ... (vezi toată discuția)
Vanzare imobil de pe persoana juridica pe persoana fizica PNicusor PNicusor Buna ziua, Intentionez sa achizitionez un imobil nou pe persoana juridica platitoare de TVA. Am inteles ca vanzatorul poate sa faca factura cu taxare ... (vezi toată discuția)