avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 850 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... insolventa- calitate de reprezentant de a introduce ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

insolventa- calitate de reprezentant de a introduce somatia de plata- administrator speccial

Buna ziua,

O societate care e in insolventa a introdus o somatie de plata de catre administratorul special si debitorul invoca exceptia lipsa calitatii de reprezentant a acestuia si ca trebuia semnata de lichidator. Insa administratorul special nu putea sa introduca o astfel de somatie in instanta???
Cel mai recent răspuns: timi , utilizator 19:50, 25 Aprilie 2010
In art 18 din legea 85/2006 sunt prevazute care sunt atributiile admin special.
E adevarat ca nu are calitatea procesuala activa de decat adminsitratorul social si asta doar in cazul in care NU i s-a ridicat dreptul de adminustrare prin sentinta de deschidere a procedurii.
Sfatul pe care pot sa-l sugerez este ca sa aveti o discutie cu adm judocoar si acesta sa depuna la dosar o nota de sedinta prin care a arata explict ca isi insuseste actiunea introdusa de SC... al carui adm judiciar este si ca poate reprezenta interesele si adm social/special
Cica nu i-a ridicat dreptul de administrare insa nu stiu cu ce document demonstrez acest lucru. Nu am decat decizia asociatilor ca este numit administrator social.
Dar daca se depune o precizare de somatie sau o somatie semnata de administratorul judiciar? Ma gandesc ca aceasta ar ajuta.
Va multumesc pentru raspuns!
Sentinta de deschidere a procedurii e dovada, apoi faptul ca adm judiciar intelege sa-si insuseasca aceasta actiune este mai mult de cat indestulator pentru judecatorul care e investit cu judecarea acestei somatii.
lenia a scris:

Sfatul pe care pot sa-l sugerez este ca sa aveti o discutie cu adm judocoar si acesta sa depuna la dosar o nota de sedinta prin care a arata explict ca isi insuseste actiunea introdusa de SC... al carui adm judiciar este si ca poate reprezenta interesele si adm social/special


Sunt intru totul de acord cu punctul de vedere exprimat de lenia.


In continuare, redau un extras din Minuta intalnirii dintre membrii Comisiei de Unificare a practicii judiciare (CSM - 1 iulie 2009):

[...]
Societate comerciala aflata in procedura falimentului. Reprezentarea in instanta a societatii de catre administratorul special si nu de administratorul judiciar. (Curtea de Apel Bacau, Tribunalul Bacau)

In situatia in care administratorul special a formulat impotriva unor terti cereri in justitie (in speta a solicitat inscrierea societatii debitoare pe tabelul creditorilor unei alte societati aflate in procedura insolventei) s-a apreciat intr-o opinie ca acesta nu poate formula astfel de cereri chiar daca debitorului nu i s-a ridicat dreptul de administrare, iar in alta opinie s-a sustinut ca acesta poate formula astfel de cereri numai in situatia in care debitorului nu i s-a ridicat dreptul de administrare.

Opinia presedintelui instantei:

[...]
Fata de dispozitiile legii privind reprezentarea debitorului in procedura insolventei si avand in vedere problema de drept supusa dezbaterii, trebuie sa distingem doua situatii.

O prima situatie in care debitorul, fata de care nu s-a dispus ridicarea dreptului de administrare, este angajat in raporturi cu tertii de catre administratorul special. In aceasta situatie actele debitorului efectuate prin administratorul special sunt pe deplin valabile daca se inscriu in activitatea curenta a acestuia. In speta, formularea unei cereri de inscriere la masa credala a debitorului in calitate de creditor intr-o alta procedura a insolventei se inscrie in activitatea curenta a debitorului, actul efectuat de administratorul special fiind un act de conservare a patrimoniului debitorului.

Cea de-a doua situatie se refera la cererile formulate de debitor prin administratorul special in situatia in care a fost ridicat dreptul de administrare al debitorului. Intr-o astfel de situatie sunt aplicabile dispozitiile dreptului comun in materie, respectiv daca administratorul special nu face dovada calitatii sale de reprezentant al debitorului actul procedural efectuat de acesta este anulabil in conditiile art. 161 din C. procedura civila. Este insa pe deplin valabil actul de procedura efectuat de nereprezentant daca este ratificat de catre titularul dreptului (principiu dedus din interpretarea art. 161 si 43 din Codul de procedura civila).

Participantii la dezbateri au apreciat ca fiind sustinut de argumente temeinice punctul de vedere corespunzator opiniei exprimate de catre presedintele instantei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Debitor caruia i s-a ridicat total dreptul de adm. a emis bo in insolv. buburuza buburuza Buna ziua, Un debitor a emis BO in perioada 30.11.2010, 15.12.2010 si 31.01.2011- in data de 28.10.2010 s-a deschis procedura gen a insolv. unde i s-a ridicat ... (vezi toată discuția)
Administratorul special Kateryna Kateryna Buna ziua. Am de recuperat bani de la o alta firma care si-a cerut insolventa ( cu toate ca majoritatea creditorilor cereau acest lucru de luni de zile si ... (vezi toată discuția)
Administratorul special Costi2017 Costi2017 Buna ziua In urma inaintarii procedurii insolventei simplificate,instanta a numit un administrator judiciar pentru administrarea societatii X. Acest ... (vezi toată discuția)