lenia a scris:
Sfatul pe care pot sa-l sugerez este ca sa aveti o discutie cu adm judocoar si acesta sa depuna la dosar o nota de sedinta prin care a arata explict ca isi insuseste actiunea introdusa de SC... al carui adm judiciar este si ca poate reprezenta interesele si adm social/special
Sunt intru totul de acord cu punctul de vedere exprimat de
lenia.
In continuare, redau un extras din Minuta intalnirii dintre membrii Comisiei de Unificare a practicii judiciare (CSM - 1 iulie 2009):
[...]
Societate comerciala aflata in procedura falimentului. Reprezentarea in instanta a societatii de catre administratorul special si nu de administratorul judiciar. (Curtea de Apel Bacau, Tribunalul Bacau)
In situatia in care administratorul special a formulat impotriva unor terti cereri in justitie (in speta a solicitat inscrierea societatii debitoare pe tabelul creditorilor unei alte societati aflate in procedura insolventei) s-a apreciat
intr-o opinie ca acesta nu poate formula astfel de cereri chiar daca debitorului nu i s-a ridicat dreptul de administrare, iar in alta opinie s-a sustinut ca acesta poate formula astfel de cereri numai in situatia in care debitorului nu i s-a ridicat dreptul de administrare.
Opinia presedintelui instantei:
[...]
Fata de dispozitiile legii privind reprezentarea debitorului in procedura insolventei si avand in vedere problema de drept supusa dezbaterii, trebuie sa distingem doua situatii.
O prima situatie in care debitorul, fata de care nu s-a dispus ridicarea dreptului de administrare, este angajat in raporturi cu tertii de catre administratorul special. In aceasta situatie actele debitorului efectuate prin administratorul special sunt pe deplin valabile daca se inscriu in activitatea curenta a acestuia. In speta, formularea unei cereri de inscriere la masa credala a debitorului in calitate de creditor intr-o alta procedura a insolventei se inscrie in activitatea curenta a debitorului, actul efectuat de administratorul special fiind un act de conservare a patrimoniului debitorului.
Cea de-a doua situatie se refera la cererile formulate de debitor prin administratorul special in situatia in care a fost ridicat dreptul de administrare al debitorului. Intr-o astfel de situatie sunt aplicabile dispozitiile dreptului comun in materie, respectiv daca administratorul special nu face dovada calitatii sale de reprezentant al debitorului actul procedural efectuat de acesta este anulabil in conditiile art. 161 din C. procedura civila. Este insa pe deplin valabil actul de procedura efectuat de nereprezentant daca este ratificat de catre titularul dreptului (principiu dedus din interpretarea art. 161 si 43 din Codul de procedura civila).
Participantii la dezbateri au apreciat ca fiind sustinut de argumente temeinice punctul de vedere corespunzator opiniei exprimate de catre presedintele instantei.