avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 274 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... despartire sot sotie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

despartire sot sotie

am o noua intrebare....daca in urma unui conflic mai mare(s a ajuns si la bataie) am plecat de acasa cu tot cu fetita noastra in varsta de 7 luni, sunt obligata sa i zic acestuia unde sunt,unde stau?nu poate fi suficient sa ma intalnesc cu el in locuri publice si sa vada fata?eu cred ca asta conteaza,nu?
Cel mai recent răspuns: Carmen Muraru , Avocat 19:46, 24 Aprilie 2010
Buna ziua !
Nu este obligatoriu...., dar trebuie sa tineti cont ca este vorba de tatal copilului. Daca este violent, este firesc sa sesizati politia si/ sau Autoritatea Nationala pentru Protectia Familiei si Drepturilor Copilului( ANPF). Cititi aici :[ link extern ] /
Cu stima !
Cu toata stima si dezaprobarea fata de orice fel de acte de violenta fizica sau verbala intre doi parteneri de viata:
1. nici mama, nici tatal copilului nu au dreptul sa se substituie unei instante judecatoresti si sa decida limitarea drepturilor celuilalt parinte. Lucrurile sunt scrise in Codul Familiei. Nu faceti cuiva ceea ce nu v-ar conveni sa patiti dumneavoastra.
2. desi statistic este cert ca in Romania - tara care are cultura ei... - numarul sotiilor abuzate fizic este mult mai mare decat al sotilor altoiti de catre sotie, acest fapt statistic nu da dreptul niciunei femei sa se considere superioara, in fata legii, fata de sotul ei. Sa faca asta bazandu-se doar pe o statistica. Daca exista violenta fizica, Politia poate interveni - insa avem si aici destule probleme. Politistii sunt, deseori, nepregatiti teoretic ca sa aplaneze astfel de conflicte si, in general, merg pe ideea ca cei doi soti se vor impaca, iar politia va ramane cu munca de cercetare facuta in zadar.
3. Nici la protectia copilului lucrurile nu stau prea bine, numirile de directori fiind facute pe criterii politice, lucru care se traduce prin anumite incompetente ale sefilor, care duc la angajarea unor lucratori nu tocmai obiectivi.
4. Daca exista violenta fizica, un certificat medico-legal poate fi folositor mai ales in instanta, in cazul unui eventual divort. Asta daca sotul nu isi varsa nervii pe sotie intr-o sambata, lucru care obliga victima sa astepte pana luni, cand se deschide la "medico-legale" si ranile se mai estompeaza... Pentru politie, o astfel de plangere bazata pe un certificat de cateva zile (aici nu ma refer decat la violentele asa-zis minore, nu cele care duc la internari de luni de zile) duce, in general la o pseudo-ancheta bazata, cum spuneam si mai inainte, pe ideea ca cei doi soti s-ar putea impaca.
5. In general, acolo unde intervine statul roman, lucrurile ies aiurea. Exista tari unde biserica - in fine, preotii, imamii, rabinii samd - se implica si rezolva conflicte intre soti, ceea ce nu cred ca este posibil in Romania.
Motivele pentru care unde isi baga statul coada, iese prost, sunt evidente. De aceea, poate ca o solutie ceva mai buna este ca sotii aflati in conflict sa apeleze la un cabinet de consiliere maritala, in cazul in care gasesc asa ceva. Sau la prieteni comuni, care poate ca au un pic mai multa influenta asupra ambilor soti. Orice metoda care poate duce la rezolvarea amiabila, fie si prin divort, a unui conflict conjugal de durata, este de preferat fata de metodele dure, de genul politie, protectia copilului sau, mai stii, presa. Evident, insa - cazurile cand violentele sunt repetate si grave, sunt de competenta autoritatilor.

In general, in orice situatie conflictuala, este bine sa cautati care sunt cauzele. Violenta este o consecinta care devine, eventual, o cauza a unor evenimente ulterioare. Este bine sa analizati daca este cauze pot fi inlaturate si sa nu faceti judecati pripite, bazate pe conceptii culturale de genul "barbatul este intotdeauna un badaran care e interesat doar de sex". Apelati la rude ca sa va ajute cu copilul, si asezati-va frumos in fata unei foi de hartie, scriind acolo, punctual, care sunt aspectele negative si cele pozitive ale relatiei. Apoi, care sunt cauzele, motivele acestor aspecte. Dupa ce v-ati clarificat gandurile, stati de vorba cu sotul pe un teren neutru si cautati, cu calm, sa vedeti in ce masura are si el puncte comune cu lista dumneavoastra. Daca aveti un copil impreuna, poate ca merita sa subliniati aspectele pozitive asupra carora amandoi sunteti de acord si sa cautati sa dati o explicatie comun acceptabila asupra celor negative. Dupa care va duceti la cauze si gasiti, tot impreuna, o metoda care sa limiteze aparitia acestor evenimente negative.
trebuie sa stie unde se afla copilul,pentru care si el un drept

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort cu copil minor / sotul nu este de acord Anda78 Anda78 Va rog din suflet sa ma ajutati cu urmatoarea problema: Sunt casatorita de 8 ani si am o fetita tot de 8 ani. De ceva timp incoace au inceput problemele ... (vezi toată discuția)
Agresiune din partea sotului in fata copilului utilizator54 utilizator54 As avea nevoie de un sfat daca se poate. Pe scurt, sunt casatorita si impreuna cu sotul avem un copil. Relatia cu sotul nu e tocmai buna si suntem in pragul ... (vezi toată discuția)