avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 749 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie fara preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie fara preaviz

Buna ziua, am si eu o problema nu mi-am primit salariul de 3 luni si vreau sa imi bag demisia dar juristul firmei nu ne lasa doar cu preaviz de 15 zile are vreun drept avand in vedere ca nu plateste restantele salariale. Si ce pot sa fac sa imi primesc restantele. Astept un raspuns si daca se poate un articol din codul muncii unde specifica clar . Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:43, 26 Aprilie 2010
si inca ceva daca e sa ii dau in judecata este o proba registrele de procese verbale predare-primire a serviciului?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Juristul ce sa zica si el, numai prostii sau ceea ce i-a trasat conducerea societatii
iata art din cm care va da dreptul sa demisionati fara preaviz
Art. 79. [definiţia legală, procedura şi efectele demisiei]
(1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.
(2) Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele.
(6) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.
(7) Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.
Madalin196 a scris:

si inca ceva daca e sa ii dau in judecata este o proba registrele de procese verbale predare-primire a serviciului?

DA
Va Multumesc pt raspunsuri
Pentru a va recupera drepturile salariale restante aveti doua posibilitati care pot fi exercitate concomitent : sesizare catre ITM si/sau actiune in instanta.
Instanta de judecata fiind singura autoritate din stat care poate obliga pe nagajator sa va plateasca salariile restante, ITM-ul constata neplata si da un termen pentru solutionare acestei problema. In cazul in care in acel termen nu se rezolva, ITM-ul il poate amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga sa va plateasca salariile restante.
Ultima modificare: Duminică, 25 Aprilie 2010
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Demisie fara preaviz gabigurzu gabigurzu intentionez sa demisionez fara preaviz deoarece angajatorul nu respecta cim printre altele si plata salariilor . cum imi pot recupera drepturile salariale ... (vezi toată discuția)
Demisie Madalin196 Madalin196 Daca imi bag demisia (din motiv ca nu am primit salariul pe ultimele 3 luni)angajatorul are obligatia sa imi faca lichidarea pe loc?astept raspu8ns shi daca se ... (vezi toată discuția)
Ce sa fac?vreu sa demisionez.situatie speciala. Mirela. Mirela. Buna ziua! Sunt in situatia in care nu mi-am primit salariul de 1 luna si... Satula de acest job in care nu stii cand ajungi acasa, salariul nu vine ... (vezi toată discuția)