avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Dividend firma cu activitate suspendata
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Dividend firma cu activitate suspendata

Buna ziua

Vrea sa stiu daca pot repartiza si plati dividend asociatului unic nerezident din profitul anilor precedenti avand in vedere faptul ca firma are activitatea suspendata din 01.12.2009. Mentionez ca nu am solicitat regim derogatoriu pt. nedepunere declaratii fiscale.
Care este actul normativ care reglementeaza activitatea firmelor cu activitatea suspendata?

Multumesc anticipat

Stoian Maria
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 23:26, 27 Aprilie 2010
Este un nonsens...activitatea firmelor cu activitatea suspendata. Avand activitatea suspendata nu se pot face nici plati, nici incasari.
Juridic
1. Art 237 legea 31/1990 rep :
(1)La cererea oricărei persoane interesate, precum şi a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, tribunalul va putea pronunţa dizolvarea societăţii în cazurile în care:
c)societatea şi-a încetat activitatea, nu are sediul social cunoscut ori nu îndeplineşte condiţiile referitoare la sediul social sau asociaţii au dispărut ori nu au domiciliul cunoscut sau reşedinţa cunoscută;

(2)Dispoziţiile alin. (1) lit. c) nu sunt aplicabile în cazul în care societatea a fost în inactivitate temporară, anunţată organelor fiscale şi înscrisă în registrul comerţului. Durata inactivităţii nu poate depăşi 3 ani.

Fiscal

HOTÃRÂRE nr. 488 din 28 aprilie 2009 pentru completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 44/2004

115. Prevederile art. 18 alin. (2) din Codul fiscal nu se aplică societăţilor în inactivitate temporară înscrisă în registrul comerţului, conform prevederilor art. 237 din Legea nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. În situaţia în care contribuabilii intră în inactivitate temporară în cursul anului, prevederile art. 18 alin. (2) se aplică pentru perioada cuprinsă între începutul anului şi data când societatea înregistrează la oficiul registrului comerţului cererea de înscriere de menţiuni. Dacă perioada de inactivitate temporară încetează în cursul anului, contribuabilii aplică prevederile art. 18 alin. (2) de la data încetării inactivităţii temporare, corespunzător cu perioada din an rămasă până la 31 decembrie.
foarte interesanta intrebarea !
Firmele cu act suspendata nu au reglementari , decit ce a fost postat mai sus .
In rest , nu cunosc sa fie altceva.
S-a facut o strinsa legatura in practica intre regimul derogatoriu si suspendare , probabil din 2 motive :
1. pe perioada suspendarii, depunerea declaratiilor inseamna salariu ( cost) pentru persoana care intocmeste si depune cele declaratii
2. din conditiile de la derogatoriu , se pot deduce niste conditii pentru firma suspendata , si anume :


a) sa nu desfasoare niciun fel de activitate;

b) sa nu obtina venituri din exploatare, venituri financiare, venituri extraordinare si/sau alte elemente similare veniturilor;

c) sa nu dispuna de personal angajat şi sa nu plateasca venituri cu regim de retinere la sursa a impozitului;

d) sa figureze, în evidenta fiscala, cu toate obligatiile declarative şi de plata indeplinite;

e) sa nu aiba în curs de solutionare un decont cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare sau o cerere de restituire a impozitelor, taxelor şi contributiilor;

f) sa nu faca obiectul unei actiuni de inspectie fiscala, în curs de derulare;

g) sa nu fie inscrisi în lista contribuabililor declarati inactivi;

h) în cazul contribuabililor, persoane juridice, infiintati în baza Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile şi completarile ulterioare, inactivitatea temporara sa fie inscrisa în registrul comertului, conform prevederilor art. 237 din legea mentionata.


Plata dividendelor presupune existenta unui disponibil. Disponibilul inseamna comisioane bancare .
Interdictiile se refera explicit la venituri si pe cale de consecinta la cheltuieli, acestea devenind nedeductibile daca nu exista venituri, deci cumva e interesul firmei sa nu angajeze costuri pe perioada suspendarii si sa lichideze (treaca in conservare) pe cit se poate din active fixe si circulante.
Cred ca ati putea intreba la asistenta contribuabili ce viziune au dansii in aceasta speta si daca aflati un raspuns , tare curioasa as fi sa stiu si eu .
Ultima modificare: Marți, 27 Aprilie 2010
Magda Staicu, Consultant fiscal

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfiintare pfa A_NKA A_NKA Ce trebuie sa fac pentru suspendarea activitatii ca PFA?Trebuie platite ceva taxe? Daca se suspenda activitatea se pierde si autorizatia? (vezi toată discuția)
Suspendare activitate firma administratia financiara octavian_adrian octavian_adrian Impozit forfetar nu se plateste incepind cu data mentionata in Incheierea judecatorului delegat, totusi nu pot face cerere pentru regim derogatoriu la ... (vezi toată discuția)
Bilant la 30.06.2010 Diana_10 Diana_10 o firma asuspendat activitatea la 31.12.2009, in ianuarie are plati la buget si cheltuielile cu suspendarea firmei,iar in martie are chitanta de la ORC ... (vezi toată discuția)