situatia mea se poate considera un pic complicata si sper sa gasesc prin ajutorul d-voastra un raspuns linistitor:lucrez in egipt de ceva timp si aici am cunoscut un cetatean libanez cu care m-am casatorit in romania,la starea civila,dupa legile romane.din aceasta casatorie a rezultat un copil,nascut in egipt dar care are cetatenie romana(certificat de nastere si pasaport romanesc);noi traim in continuare in egipt din cauza job-urilor,venind in romania in vacante. Din cauza diverselor neintelegeri,as dori sa divortez dar as vrea sa fac lucru asta in romania;stiu ca divortul este supus legii de la domiciliu comun,dar nu vreau sa fac lucru asta in egipt,dat fiind ca e un stat musulman si legi musulmane;bineinteles ca nu as avea nici un drept pentru custodia copilului,pe care vreau neaparat sa o obtin.As vrea sa stiu care este de fapt procedura corecta si ce sanse am sa avansez divortul in romania,unde zic ca am sanse mari ca sa obtin custodia.
va multumesc anticipat si sper sa ma ajutati.
ART. 20
Relatiile personale si patrimoniale dintre soti sint supuse legii nationale comune, iar in cazul in care au cetatenii deosebite, sint supuse legii domiciliului lor comun.
Legea nationala comuna sau legea domiciliului comun al sotilor continua sa reglementeze efectele casatoriei in cazul in care unul dintre ei isi schimba, dupa caz, cetatenia sau domiciliul.
In lipsa de cetatenie comuna sau de domiciliu comun, relatiile personale sau patrimoniale dintre soti sint supuse legii statului pe teritoriul caruia au ori au avut resedinta comuna sau cu care intretin in comun cele mai strinse legaturi.
ART. 22
Divortul este cirmuit de legea aplicabila potrivit art. 20.
Daca legea straina, astfel determinata, nu permite divortul ori il admite in conditii deosebit de restrictive, se aplica legea romana, in cazul in care unul dintre soti este, la data cererii de divort, cetatean roman.
ok,deci ca o concluzie, conform legii enuntate mai sus:noi avem cetatenii diferite,nu avem un domiciliu comun dar cele mai stranse legaturi in comun le avem in egipt.....deci trebuie sa divortez in egipt,dupa legile lor musulmane??!!! ca femeie nu ai nici un drept aici.... si voi pierde copilul din start. Plus ca imi imaginez ca in conditiile in care as obtine copilul nu as putea vreodata sa revin in Romania,pentru ca tatal va refuza sa ies cu el din tara...De aceea ma interesa cum pot sa innaintez un divort in Romania? are relevanta faptul ca noi ne-am casatorit in romania, dupa legile romane?
Daca legea straina, astfel determinata, nu permite divortul ori il admite in conditii deosebit de restrictive, se aplica legea romana, in cazul in care unul dintre soti este, la data cererii de divort, cetatean roman.
Divort
monica78
Buna ziua,
As dori sa aflu ce trebuie sa fac pentru a incepe procedura de divort. Mentionez ca sunt casatorita cu un cetatean britanic. Suntem casatoriti de ... (vezi toată discuția)