in 2001 un unchi imi doneaza 503mp din totalul de 800mp pe care ii avea.in 2009,cineva obtine o hotarare jud.definitiva pe 400mp din terenul meu.nu poate obtine executarea hotararii si vine acum sa cearta in instanta anularea contractului meu de donatie.adaug faptul ca respectivul poseda restul de 297mp di totalul de 800,dar incercand sa faca acte in instanta cu unchiul meu,greseste vecinii si terenul castigat de el si cel donat mie acum 9 ani se suprapun.unchiul meu a decedat in timpul procesului.se poate anula con tractul meu de donatie?
incerc sa detaliez un pic:unchiul era proprietar pe 800 mp.503 mi-i doneaza mie,iar restul ii da spre folosinta acestui tert.tertul incearca sa faca acte in instanta cu unchiul meu,venind cu o hartie pe care inatanta o considera antecontract de v-c,si a carei valabilitate o constata.doar ca in acea hartie,terenul pe care el il revendica are vecinatatile terenului donat mie.deci,cand a identificat terenul,i-a gresit vecinii. instanta recunoaste ca valabila conventialor,si-i ofera castig pe 400mp din terenul meu de503mp.el nu-si poate pune in executare hotararea,pt ca executorul constata ca terenul are alt proprietar,iar acum vine si cere in instanta anularea contractului meu de donatie.va multumesc.
Unul dintre principiile de baza care guverneaza institutia donatiei este irevocabilitatea. In acest sens donatia poate fi revocata doar in trei cazuri expres prevazute de lege :neindeplinirea sarcinii prevazute in actul de donatie, ingratitudinea si nasterea unui copil al donatorului. Nasterea copilului trebuie sa fie ulterioara donatiei.
Din punctul meu de vedere cetateanul respectiv nu are nicio calitate sa ceara declararea nulitatii donatiei.
Donatie intre soti
Radulex
Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema:
Am un contract de donatie facut in anul 2007, prin care sotia doneaza sotului cu scutire de raport, cota de ... (vezi toată discuția)