avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 668 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Majorarea perioadei de suspendare a permisului de ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Majorarea perioadei de suspendare a permisului de conducere

In data de 12.02.2010 prin sentinta Tribunalului Cluj mi s-a respins plangerea impotriva suspendarii permisului de conducere. Sentinta ramasa definitiva si irevocabila mi-a sosit prin posta in data de 09.04.2010. In 15 zile de la primire, respectiv in 23.04.2010 m-am prezentat sa predau permisul. Mi s-a spus ca se majoreaza perioada de suspendare cu inca 30 de zile deoarece nu m-am prezentat in 15 zile de la data pronuntarii. Este o aberatie !!!!!!! Daca mergeam sa predau permisul fara a avea sentinta, nu mi l-ar fi luat nimeni.....Este un cerc vicios....ne invartim in jurul cozii....o situatie imposibil de evitat. ..ori este o "pedeapsa" pentru cei ce indraznesc sa conteste un proces verbal al Politiei??
Vreau si eu o parerile voastre. Multumesc
Da, este un vid legislativ care loveste in soferi.
Art. 118 din Codul rutier spune:
(4) În termen de 15 zile de la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti prin care instanţa a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei, contravenientul este obligat să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă pentru a preda permisul de conducere.
(5) Neprezentarea contravenientului în termenul prevăzut la alin. (4), în mod nejustificat, atrage majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce."
Asta presupune ori sa fi participat la pronuntare, ori sa te fi interesat de ea pe ECRIS.


Multumesc "procmarci"
Pai si daca participi la pronuntare sau te interesezi pe ECRIS, tot degeaba, pentru ca Politia nu iti primeste permisul decat daca ai sentinta definitiva si irevocabila in mana. Eu cred ca-i o modalitate de pedepsire a "rebelilor" care isi permit sa conteste un proces verbal al "inteligentelor luminate".
Intreb si eu, oare exprimarea de la art.5 care zice "....in mod nejustificat.." nu poate invocata? Justific intarzierea prin primirea intarziata a sentintei.
Mai apare un aspect, si anume: Sedinta a avut loc pe 12.02.2010 si solutia a ramas in pronuntare. Anticipand, ma duc pana in 27.02 si predau permisul,(asta teoretic, pt ca am zis ca nu ti-l primeste pana nu ai sentinta) Stau din 27.02 pana in 27.03 fara permis si pe 09.04 primesc sentinta favorabila. In acest caz cine ma "despagubeste" ca am stat o luna "pe dreapta"??
Haideti sa facem ceva in sensul asta, nu ne putem lasa batjocoriti in halul asta.
Este clar un abuz !!!!!!!
Oare ce s-ar putea face???
Astept raspunsurile si sfaturile voastre
Multumesc
salutare. eu am aceeasi problema cu permisu! m a luat radaru in 2007 decembrie am depus contestatie s a incheiat procesu in 2008 in martie nu am fost sa predau permisu si dupa 2 ani jumate adica in aceasta vara 2010 am primit akasa citatie sa merg sa-l predau! pb este urmatoarea eu am predat permisi atunci mai am 3 sapt pana il iau ca mi s a suspendat pe 120 de zile dar eu am o intrebare : cumva dupa 3 luni de zile nu avem dreptu la acel test? nu prevede legea asa ceva ? adica pedeapsa in sine de 90 de zile s a terminat acum stau cele 30 de zile si banuiesc ca se poate reduce de la 120 la 90 printr-un test de reexaminare! astept un raspuns
Daca nu predati permisul si circulati riscati sa fiti sanctionat penal conform art.86 al.2 din OUG nr.195/2002,pentru conducerea unui autovehicul in timp ce prmisul era suspendat.
Sanctiunea penala este inchisoarea de la 6 aluni la 3 ani sau amenda.
Riscul este al dvs !
Tot asta am patit si eu astazi. Am depus petitie la politie dar mi-au zis ca nejustificat inseamna sa nu fii in tara sau sa fii in ghips.. Eu le-am cerut sa-mi zica ei ce inseamna justificat sau nejustificat, daca au o lista .Sa stim si noi. E vorba de transparenta,Nimic. Cu alte cuvinte suntem la cheremul lor. Faptul ca instanta nu-ti trimite hotararea judecatoreasca nu-i intereseaza.In instanta ti se zice ca ramane in pronuntare,Cand si cum ,nu se stie. Stai si astepti ca prostu. Daca e dupa ei, daca conduci dupa data la care s-a pronuntat sentinta esti infractor. Risti sa faci puscarie.In cutumele judiciare termenele curg de la data comunicarii . E aberant ce se intampla cu legea asta
Alta tampenie e ca ti se da sentinta definitiva si irevocabila din prima instanta. Pe mine m-a judecat una care nici permis nu are. Nu a luat in seama nici o proba A facut ,in motivare, copy -paste din ce a spus politia si cu asta basta.Nici macar nu ti se spune ca sentinta va fi definitiva..
Intrebarea mea e:exista niste norme, de aplicare a legii, care sa ne lamureasca in cazul in speta?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suspendare permis dosar din 2011 puslic puslic Am primit azi un plic cum ca in 5 zile trebuie sa predau permisul la politie. Fiind suspendat 90 de zile, plus inca 30. S-a dispus asta printr-o sentinta ... (vezi toată discuția)
Predare permis suspendat in termen de 15 zile edward_eeu edward_eeu Mi-a fost suspendat permisul 30 de zile pentru depasire periculoasa. Am contestat in instanta. La prima infatisare, 01.04.2011, am renuntat la proces. Mi s-a ... (vezi toată discuția)
Hotarare irevocabila, permis retinut cafea1 cafea1 BUna. Am fost amendat de politisti si mi s-a retinut permisul. Am contestat in intanta, dar judecatorul mi-a respins contestatia. problema intervine acum: ... (vezi toată discuția)