avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 692 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Ca PFA ce contributii trebuie sa platesc la stat?
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Ca PFA ce contributii trebuie sa platesc la stat?

buna,doresc sa-mi inchiriez un spatiu intr-un salon pentru a presta servicii de manichiura-pedichiura, astfel mi se recomanda sa-mi deschid un PFA si sa-mi platesc eu cartea de munca.Intrebarea mea:va trebui sa platesc pt. sanatate,casa de pensie si somajul atat pentru PFA cat si cartea de munca?si ce procente?
Cel mai recent răspuns: carlagrigoras , utilizator 09:06, 29 Aprilie 2010
Pentru a presta de serviciile la care faceti referire, ca persoana fizica, fie sunteti angajata salonului (activitate dependenta) , fie va autorizati ca PFA sau intreprindere individuala potrivit OUG 44/2008 (activitate independenta, afacerea este a dvs).
In cazul in care desfasurati numai activitate independenta si nu sunteti si salariata (in alta parte de ex.) sau pensionara, va trebui sa faceti
- declaratie de asigurare prin care stabiliti venitul asigurat si sa platiti contributia CAS - 31,3% aplicata la venitul asigurat (pentru pensie) si
- declaratie de asigurare si sa platiti contributia CASS- 5,5% (la fondul de sanatate).
bun, si in cazul meu ce imi recomandati?PFA sau Interprindere Individuala?
Din cele prezentate de dvs, se pare ca PFA. PFA, spre deosebire de intreprinderea individuala, nu poate avea salariati pentru desfasurarea activitătii, ci numai pentru desfasurarea unor activitati auxiliare, care nu au legatura cu obiectul de activitate (ex.contabil, personal curatenie)
pot sa-mi trec ca sediul PFA-lui sa fie apartamentul parintilor avand in vedere ca este deja sediul unei florarii(interprindere individualizata) pe care o detin ei?daca e in regula si pe viitor parintii vand apartamentul, trebuie sa-mi refac toate actele pentru schimbarea adresei sediului?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salon cosmetica sonia.maria sonia.maria Sunt studenta si doresc sa imi deschid un salon de cosmetica ,ce ar fi mai avantajos PFA,FIRMA ,INTERPRINDERE?si care sunt avantajele daca sunt studenta ?ce ... (vezi toată discuția)
Pfa sau nu? alexadrapuuf alexadrapuuf Buna ziua, as vrea sa va adresez o intrebare. Am cateva cursuri de manichiura pedichiura,si nu as vrea sa lucrez intr-un salon de infrumusetare, de aceea as ... (vezi toată discuția)
Pfa cu sediul social fara sediul profesional OVIDIU ALEXANDRU OVIDIU ALEXANDRU sora mea a terminat cursurile de manichiura -pedichiura , masaj, ar putea sa devina pfa cu sediu social fara sediu comercial si sa mearga la domiciliul ... (vezi toată discuția)