avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Angajare in perioada somajului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Angajare in perioada somajului

Buna ziua

Va rog daca se poate o lamurire
Am intocmit dosarul pentru somaj pe care o sa il depun in luna mai.
Intre timp am gasit un loc de munca dar angajatorul vrea sa ma angajeze cu contract individual de munca dar din somaj.
Intrebare:
-Dupa cat timp de la depunerea dosarului de somaj este legal sa mi se incheie CIM pe o perioada limitata sau pe o perioada nedeterminata de catre angajator.
-Care sunt avantajele si dezavantajele mele in aceasta situatie si care sunt ale angajatorului.?
-Mai pot continua somajul daca inchei CIM pe o perioada determinata sau nedeterminata?
- Care sunt variantele pentru venituri fara a pierde indemnizatia de somaj
Va multumesc



Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:09, 15 Mai 2010
Nu exista nici o limitare a in timp a angajarii in perioada somajului numai ca indemnizatia inceteaza incepind cu luna urmatoare. Angajatorul care angajeaza somari beneficiaza de stimulente financiare, iar pentru a nu pierde indemnizatia de somaj trebuie sa obtineti venituri mai mici decit indemnizatia
Dvs. dupa ce ve-ti obtine statutul de somer puteti sa va angajati imediat, nu trebuie sa treaca timpul pentru prima viza, pe o durata de 12 luni beneficiati de 30% din indemnizatia care ar fi trebuit sa primiti, iar angajatorul beneficiaza de alte avantaje.
"5. Completarea veniturilor salariale ale angajatilor
Art. 72. - (1) Persoanele prevazute la art. 17 alin. (1) si alin. (2) lit. c) carora li s-a stabilit dreptul la indemnizatia de somaj potrivit legii si care se angajeaza pentru program normal de lucru, conform prevederilor legale in vigoare, si, ca urmare a angajarii, le inceteaza plata indemnizatiei de somaj beneficiaza, din momentul angajarii pana la sfarsitul perioadei pentru care erau indreptatite sa primeasca indemnizatia de somaj, de o suma lunara, acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj, reprezentand 30% din cuantumul indemnizatiei de somaj, stabilita si, dupa caz, reactualizata conform legii.
(2) Nu beneficiaza de prevederile alin. (1) persoanele care se incadreaza la angajatori cu care au fost in raporturi de munca sau de serviciu in ultimii 2 ani, precum si persoanele pentru care plata indemnizatiei de somaj a fost suspendata potrivit art. 45 alin. (1) lit. c), iar ulterior, ca urmare a schimbarii duratei contractului individual de munca, plata indemnizatiei de somaj inceteaza potrivit art. 44 lit. a"

Contractul de munca trebuie sa fie cu norma intreaga de 8 ore/zi, ca sa beneficiati de cei 30% din indemnizatie.
Va multumesc frumos
Vroiam sa stiu exact ca daca ma angajez cu un contract de munca pe o perioada determinata mai mica de 12 luni mai pot continua perioada de somaj de unde am ramas?
sau
daca este contract individual de munca pe o perioada nedeterminata si angajatorul ma da afara si ma obliga sa semnez demisia mai devreme de 12 luni de cotizare
ce fac in aceste cazuri?
multumesc

Alte discuții în legătură

Somaj stelutabobeica stelutabobeica Buna ziua! Sotul meu este in somaj si ar dori sa se angajeze cu contract de munca.In ce situatie poate beneficia de cei 30% din somaj?Cu un contract de munca ... (vezi toată discuția)
Somaj GabrielaF GabrielaF Buna ziua.Ma aflu in somaj pana in iunie 2014,dar mi s-a facut o oferta de munca si intentionez sa ma angajez,intrebarile mele sunt: -trebuie sa depun ceva ... (vezi toată discuția)
In perioada somaj gasesc munca perioada determinatã b_kamelita b_kamelita Va rog sa ma ajutati cu o intrebare:ce facilitati am daca in perioada somajului ,dupa nici doua saptamani,i-mi gasesc de munca pe perioada determinata in ... (vezi toată discuția)