avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 748 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere

Buna seara,
Am un agajat care nu s-a przentat la lucru de 2 luni .I-am trimis 2 adrese prin care ii solicitam prezenta la sediul unitatii in vederea clarificarii situatiei si....nici un raspuns.
in acest caz am inteles ca,trebuie ca,seful direct sa-i faca un referat si in baza acestuia sa-i desfac contractul de munca,.
Ma poate ajuta cineva cu articolul din CM?
multumesc!
Cel mai recent răspuns: Elena Savciuc , Consultant resurse umane 20:41, 28 Aprilie 2010
in acest caz.....nu prea am ce sa fac.X-(.Dl in cauza nu e de gasit.Si chiar daca il convoc la conciliere ceea ce am si fact deja nu am nici un rezultat.Il voi ponta absent nemotivat pana la adanci batraneti........
Ba aveti ce face...faceti procedura si sunteti acoperita ...nu va descurcati , consultati un avocat si nu mai aveti batai de cap...
Faceti o scrisoare de convocare, pe adresa pe care o are declarata la serv. Personal (este si in CIM) si daca nu se prezinta procedati la concediere.
In cazul in care salariatul a absentat de la munca fara un motiv obiectiv si mai ales asa perioada lunga este considerata abatere disciplinara. Concedierea pentru abaterea disciplinara se face cu art.61 lit.a, insa dupa efectuarea cercetarii disciplinare prealabile (art.263-268), cum v-a prezenat si d-ul Tudor Valeriu.

Pasi de urmat, pe scurt, ar fi urmatorii:
-intocmire referat de catre superiorul salariatului in cauza prin care se aduce la cunostita conducerii societatii incalcarea disciplinara;
- numire comisie de cercetare disciplinara prelabila in baza referatului (printr-o decizie);
-convocare in scris a salariat prin care i se solicita sa se prezinte la data, ora, locul, in vederea desfasurarii procedurii cercetarii disciplinare (inmanata personal cu semnatura salariatului si data de primire sau trimisa prin posta cu confirmare de primire);
- desfasurarea procedurii cerecatrii disciplinare (finalizata printr-un proces-verbal);
-decizie sanctionare disciplinara.

Avand in vedere neprezentarea salariatului la convocare, fara un motiv obiectiv, potrivit dispozitiilor art.267 alin.3 din Codul Muncii, angajatorul are dreptul sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile. Astfel comisia va intocmi procesul verbal in care se va specifica ca salariatul in cauza nu s-a prezentat la cercetare si o sa puteti emite decizia de concediere conf art.61 lit.a.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cercetare dispciplinara ! habibi habibi Buna ziua ! Pt absente nemotivate am convocat salariatii respectivi, acestia nu s-au prezentat , ma gandesc acum ... intocmesc procesul verbal si apoi decizia ... (vezi toată discuția)
Incetare contract de munca ranya ranya am un salariat care din 15 martie nu a mai venit la munca, a spus ca este bolnav si va veni, ne-a dus cu vorba din saptamana in saptamana si din zi in zi. A ... (vezi toată discuția)
Concediere - absente nemotivate vidiva vidiva cu ce articol este corect sa incadrez o concediere pe baza absentelor nemotivate ? Art 51.(2) , Art. 52.(1) b) sau Art. 61. a ? si la cate absente nemotivate ... (vezi toată discuția)