avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie, adeverinte alte sporuri
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie, adeverinte alte sporuri

sant nascuta la data 10.06.1955- ( am facultate de 5 ani )-am o vechime de27 ani si 8 luni ( 2 ani au fost somaj - din cei 27 de ani 14 ani si 2 luni am lucrat in gr -2 75 %
as dori sa stiu cand pot iesi la pensie..si daca da ce fel de pensie
am o prietena ...s-a pensionat anticipat ( de fapt a depus dosarul pe 05.05.2010 )...pensie de varsta ar avea dreptul in ian 2011.... se mai poate angaja daca gaseste servici mai bun ? si daca da , ce trebuie sa faca ?
Toate persoanele care depun cererile pana in 1 iunie 2010 vor primi deciziile de pensie si, evident, drepturile aferente.
Prietena dvs. nu mai poate lucra in baza unui contract de munca.
mariana55_ro a scris:

am o prietena ...s-a pensionat anticipat ( de fapt a depus dosarul pe 05.05.2010 )...pensie de varsta ar avea dreptul in ian 2011.... se mai poate angaja daca gaseste servici mai bun ? si daca da , ce trebuie sa faca ?

1. Daca se angajeaza cu contract individual de munca i se suspenda pensia pana la incetarea raporturilor de munca.
2. Potrivit dispozitiilor art.92 alin.(1) lit.b) din Legea nr.19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care beneficiarul unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate partiale se regaseste in una dintre situatiile prevazute la art.5 alin.(1) pct.I si II din lege, respectiv, desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca, este functionar public, este numita in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, sau este membru cooperator intr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti.
3. In concluzie, poate cumula nelimitat pensia anticipata partiala cu orice alte venituri realizate, in afara celor obtinute in una din situatiile anterior mentionate.
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Mai 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
multumiri multe !!!!!!!!!!
am depus dosarul la constanta -am intampinat greutati deoarece jurista sustinea ca nu am stagiul de cotizare ( mi-au calculat vechimea efectiva si aveam 28 ani si 1 luna si 14 ani si 8 luni grupa 2 cu 75 % pentru care spuneau ca se reduce varsta standard de pensionar cu 2 ani si8 luni ( nu stiu cum au calculat ) dar ca nu se adauga la stagiu = prima concluzie a lor a fost ca nu indeplinesc conditiile... am insistat si au revenit asupra celor spuse afirmand ca am stagiul adica peste 30 ani dar ca deoarece m-am nascut pe 10 iun tot nu pot depune dosarul. A doua zi m-am prezentat din nou la alt ghiseu si am depus dosarul. As vrea sa stiu care este legea care reglementeaza faptul ca grupa se adauga la stagiu ca ma astept sa-mi respinga dosarul....... nici nu-mi vine sa cred ce se intampla in tara aceasta !!!!!!!!! multumesc mult ... nu as fi insistat daca n-as fi avut raspunsul dumneavoastra !!!!!

Alte discuții în legătură

Pensia anticipata partiala mariana horlaceanu mariana horlaceanu Buna ziua , Ma numesc Mariana Horlaceanu, sunt nascuta la 18.12 1953,sunt absolventa de studii superioare, 5 ani, curs de zi, si vreau sa-mi depun dosarul ... (vezi toată discuția)
Stagiul complet de cotizare Suzette Suzette La pensie anticipata partiala se ia in calcul ca stagiu de cotizare sporul pentru stagiul lucrat in grupa a II-a de munca ,astfel incat sa se indeplineasca ... (vezi toată discuția)
Pensia anticipata violeta panduru violeta panduru Ma numesc Violeta sunt din Lugoj,m-am nascut in 16.031956, am lucrat in grupa 2-a de munca 22 ani si11 luni , iar in grupa 3 de munca 6 ani si 2 luni. Am ... (vezi toată discuția)