sant nascuta la data 10.06.1955- ( am facultate de 5 ani )-am o vechime de27 ani si 8 luni ( 2 ani au fost somaj - din cei 27 de ani 14 ani si 2 luni am lucrat in gr -2 75 %
as dori sa stiu cand pot iesi la pensie..si daca da ce fel de pensie
ORDIN Nr. 340 din 4 mai 2001
pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 19/2000
III. Referitor la pensia anticipată şi pensia anticipată parţială (Secţiunea a 2-a şi a 3-a capitolul IV din lege)
:În vederea deschiderii dreptului la pensie anticipată şi la pensie anticipată parţială stagiul complet de cotizare cuprinde şi sporul acordat în baza legislaţiei anterioare pentru activităţi desfăşurate în grupa I şi II de muncă până la data de 1 aprilie 2001".
am o prietena care pe 7 ian 2011 iese la pensie de varsta - momentan lucreaza secretara la o scoala ?( a primit decizia de pensionare anticipata 1150 lei pe care nu a pus-o in plata ) doreste ca dupa 7 ian 2011 sa ramana angajata si sa cumuleze cu pensia de varsta ... se mai poate ? va rog mult raspuns ..... multumesc
Am depus dosarul de pensie anticipata si am aflat ca mai trebuia sa iau de la o firma (reparatii nave -port ) o adeverinta cu sporurile.Am solicitat-o si mi s-a spus ca mi se va da doar pentru vechime si spor conditii grele . Eu am beneficiat in timpul lucrat si de un spor de acord ( in functie de realizarile formatiei ). este adevarat ca acesta nu se ia in calcul la stabilirea pensiei?( spun ei ca era un spor variabil nu cu caracter permanent ! Astept raspunsul dumneavoastra ca sa stiu daca e cazul sa mai insist. Multumesc MULT
Nu e cazul sa mai insistati pentru ca pct. VI al anexei O.U.G. nr. 4/2005 privind recalcularea pensiilor din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurarilor sociale de stat, spune:
"Nu sunt luate in calcul la stabilirea punctajului mediu anual, intrucat nu au facut parte din baza de calcul a pensiilor, conform legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001:
- formele de retribuire in acord sau cu bucata, in regie ori dupa timp, pe baza de tarife sau cote procentuale;
-participarea la beneficii a oamenilor muncii din unitatile economice;
-premiile anuale si premiile acordate in cursul anului pentru realizari deosebite;
-recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate;
-diurnele de deplasare si de delegare, indemnizatiile de delegare, detasare si transfer;
-drepturile de autor;
-drepturile platite potrivit dispozitiilor legale, in cazul desfacerii contractului de munca;
-al 13-lea salariu;
-alte sporuri care nu au avut caracter permanent."