Situatie : divort, copil minor. Copilul ramane in grija mamei.
Sotul decide sa lase 1/2 din apartament ce i se cuvine lui fostei sale sotii plus inca o suma de bani. In schimb, se cere renuntarea la pensia alimentara pe care sa o platesca sotiei in urmatorii 15 ani.
Sotia are dreptul sa renunte la pensia alimentara a copilului in aceasta varianta? ( sa zicem ca pentru ea este mai important sa ramana in apartament , desi exista posibilitatea ca pensia alimentara pe urmatorii 15 ani, cumulata sa reprezinte o suma mult mai mare decat valoarea 1/2 din aparatament)
Legal, se poate intocmi un act in care fosta sotie sa renunte la orice drept de pensie alimentara pana cand minorul va indeplini 25 de ani?
Si, chiar in varianta in care se intocmeste respectivul act, sotia mai poate sa vina peste 10 ani sa ceara pensie alimentara pe motiv ca nevoiele copilului au crescut? ( chiar daca ea a renuntat la pensie de la bun inceput )
As dori sa stiu daca au mai fost astfel de cazuri. Va multumesc
NU. Pensia alimentara apartine COPILULUI. Nu se pot face compensari intre aceasta si diferite alte obligatii pe care le au ori si le asuma fostii soti unul fata de altul.
Exact.
Pe de alta parte trebuie tinut cont si de faptul ca dupa o anumita varsta COPILUL insusi devine reclamant intr-o cerere de pensie/majorare pensie. Si el poate avea o pozitie de genul: ce ma intereseaza pe mine ce-ai discutat tu cu mama acum x ani, eu trebuie sa mananc acum si vreau pensia alimentara acum...
Ok. Deci, desi ar fi o solutie simpla cu cedarea apartamentului contra renuntarii la pensia alimentara, totusi ar fi de preferat ca cei doi sa imparta apartamentul si fostul sot sa platesca pensia alimentara.
Multumesc pentru sfat.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Legal?
alexandru30
Dupa un divort incheiat recent si un copil incredintat mamei, ne-au mai ramas de impartit bunurile (un apartament cu 3 camere). Pentru confortul tuturor, m-am ... (vezi toată discuția)