Ma poate ajuta cineva sa-mi spuna in baza carei legi nu se mai elibereaza copie a unui certificat constatator al decesului.
Am fost astazi la starea civila a sectorului 1 cu o cerere semnata si stampilata din partea societatii de asigurare ( mama mea era asigurata la o societate de asigurari )prin care se solicita copia certificatului constatator al decesuluiin vederea acordarii indemnizatiei de asigurare, iar dumealor au spus ca nu se mai elibereaza copii ale certificatelor constatatoare a decesului.
Starea civila poate elibera doar duplicat dupa actul (certificatul) de deces.
Certificatul constatator de deces poate fi eliberat in copie sau in duplicat de autoritatea care l-a eliberat: spital, institut de medicina legala.
Obisnuiti-va sa depuneti intotdeauna numai copii la dosare si numai in cazul in care va solicita autoritatea sa depuneti originale, pastrati-va dvs copiile. Nu se stie cand veti avea nevoie de ele.
Am fost la autoritatea sanitara care a eliberat certificatul constatator iar raspunsul a fost ca dumnealor elibereaza un singur certificat constatator si nu foc copii ale certificatelor eliberate, mi-au mai spus ca este exact ca la diplome, la cotor nu ramane nici o copie.
In acest caz care este varianata ?
Este rea vointa. Nu au cum sa nu pastreze vreo dovada de eliberare a certificatelor constatatoare de deces.
Faceti o solicitare scrisa sa va dea macar o copie din registrul certificatelor din care sa rezulte data emiterii, cauzele decesului, etc.
Depuneti o cerere scrisa la starea civila, prin care solicitati eliberarea unui astfel de document ( copie ) si pt. ce va este necesar. Daca nu gasiti intelegere , atunci mergeti la asigurator sa emita ei un act oficial pt. starea civila.La un astfel de demers oficial nu au cum sa nu raspunda. Va urez succes si sincere condoleante!