avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 147 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Drept creanta - rate apartament bun propriu
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Drept creanta - rate apartament bun propriu

Cum se calculeaza dreptul de creanta pentru un apartament dobandit anterior casatoriei la care s-au platit rate in timpul casatoriei in proportie de 50%:
- din valoarea de cumparare a imobilului?
- din valoarea de vanzare ( de piata ) ?
Exista temei juridic pentru oricare din modalitati?
Cel mai recent răspuns: x_man42 , utilizator 18:53, 31 Mai 2011
este vorba de partaj?
da
Nu se calculeaza la valoarea de circulatie pt ca atunci ar fi bun comun . Daca este bun propriu se calculeaza o suma a ratelor ,actualizata cu indicele de inflatie . Titularul unui drept de creanta nu se poate bucura de sporirea valorii bunului dar nici nu este afectat de scaderea acesteia .
Asta este teoria , in practica se mai intampla sa se interpreteze in functie de declaratiile martorilor sau vreun inscris al partii adverse si sa se calculeze la val de circulatie , ca si cum ar fi bun comun .

Vezi art 31 codul familiei la bunuri proprii ale sotilor .
Multumesc pentru lamurire si mai ales pentru trimiterea catre temeiul juridic...
Va fac si eu o trimitere catre "Tratat de dreptul familiei" - Filipescu - de care am facut rost datorita bunavointei utilizatorilor avocat.ro care printre altele spune asa:
"Cu ocazia partajului, valoarea ratelor achitate de fostii soti in timpul casatoriei la aparatamentul unia dintre ei trebuie calculata la valoarea reactualizata a lor motivata de cresterea valorii apartamentului , de care altfel, ar profita numai sotul proprietar"

Si ca fapt divers in cazul meu Instanta a hotarat ca dreptul de creanta sa fie platit la valoarea de piata, dupa umila mea parare , cum era si logic si normal...
Este instanta de fond ? Presupun ca da . Aici a judecat un singur judecator . vezi daca si celelalte instante vor da aceeasi solutie . S-ar putea sa nu .

Ar mai fi o varianta , suma reactualizata a ratelor platite sa coincida cu un procent din val de circulatie a imobilului , adica vreo 25% , daca am inteles eu bine .

P.S : sau poate avocatul tau a fost coleg de facultate cu judecatorul:D

Alte discuții în legătură

Partaj, drept de creanþã juliaeva juliaeva Bună seara În timpul căsătoriei, timp de 9 ani am plătit împreună cu fostul soţ ratele la imobilul unde am locuit. Dar drept de proprietate are numai ... (vezi toată discuția)
Sot decedat. apartament cumparat in rate, de el, inainte de casatorie, dar achitat impreuna. kyrrdan kyrrdan Buna, Asi dori o opinie in urmatoarea problema: Sotul a contractat un ap. in \'77 cu credit CEC, pret 90.000 lei. A achitat in rate 30.000 pana la data ... (vezi toată discuția)
Recuperare drept de creanta in instanta gabytza53 gabytza53 In momentul de fata am un proces de partaj pe rol in care fostul sot solicita drept de creanta asupra ratelor la apartament platit impreuna in perioada ... (vezi toată discuția)