avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 761 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Creanta indexata cu indice de inflatie sau la valoarea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Creanta indexata cu indice de inflatie sau la valoarea de piata a imobilului.

Apartament coachizit in timpul concubuinajului in cote 1/2 fiecare (el 1/2 eu 1/2)
Eu am pus pentru el suma de bani pentru a avea 1/2 din apartam.
Am solicitat in instanta (dreptul la actiune nu s-a prescris) un drept de creanta reactualizat la valoarea de piata a apartamentului.
In literatura de specialitate am gasit hotarari ale instantelor de judecata care acordau drept de creanta actualizat cu indicele de inflatie, motivand ca cel care a solicitat dreptul de creanta nu a avea un drept real de proprietate asupra imobilului. (adica nu figura in actul de proprietate ca si coproprietar)
Eu am vreo sansa sa obtin acest drept de creanta reactualizat la valoarea de piata a apartamentului, tinand cont ca figurez in actul de proprietate cu 1/2 din apartament?
Multumes frumos
Cel mai recent răspuns: voinea75 , utilizator 12:26, 1 Martie 2012
Curtea de Apel Timisoara, Sectia Civila, Decizia civila nr. 331 din 01 aprilie 2009. Prin Decizia civila nr. 24 din 29 ianuarie 2009, Tribunalul Arad a admis apelul declarat de pârâtele-reclamante-reconventionale V.L. si C.A. împotriva Sentintei civile nr. 6125 din 18 septembrie 2009 a Judecatoriei Arad, pe care a schimbat-o în parte, sens în care a modificat cotele de contributie ale defunctilor la dobândirea imobilului ce face parte din masa partajabila, precum si cotele ce revin partilor si sumele ce trebuie platite cu titlu de sulta, stabilind în favoarea reclamantei S.M. suma de 14.625 EUR, în favoarea reclamantei H.F., suma de 14.625 EUR si în favoarea pârâtei C.C. suma de 38.458 EUR, din totalul sultei de 67.709 EUR, reclamanta-reconventionala V.L. urmând sa achite suma de 26.542 EUR, iar reclamanta-reconventionala C.A. suma de 41.167 EUR, mentinând dispozitiile sentintei privind atribuirea imobilului în favoarea reclamantelor-reconventionale V.L. si C.A.

Împotriva acestei decizii au declarat recurs pârâtele-reclamante-reconventionale V.L. si C.A., solicitând în temeiul dispozitiilor art. 304 pct. 9 si art. 312 alin. 3 Cod Procedura Civila, admiterea recursului, casarea deciziei si trimiterea cauzei spre rejudecare, deoarece se impune efectuarea unei noi expertize tehnice cu privire la valoarea de circulatie a imobilului, care sa stabileasca pretul actual al acestuia, având în vedere criza imobiliara pe care o traverseaza România. Recurentele au mai sustinut ca în conditiile actuale, data fiind aceasta criza, pretul imobilului a crescut foarte mult, iar valoarea de 130.000 EUR, care a fost stabilita prin expertiza efectuata în mai 2008, nu mai corespunde în prezent.

Prin Decizia civila nr. 331 din 01 aprilie 2009, Curtea de Apel Timisoara a admis recursul declarat de pârâtele-reclamante-reconventionale V.L. si C.A. împotriva Deciziei civile nr. 24 din 29 ianuarie 2009 a Tribunalului Arad, pe care a casat-o si a trimis cauza spre rejudecarea apelului la aceeasi instanta. Pentru a hotarî astfel, Curtea de Apel Timisoara a avut în vedere considerentele ce în continuare sunt evidentiate.

În aplicarea principiului egalitatii copartajantilor, la efectuarea partajului trebuia luata în considerare valoarea bunului de la data judecatii, iar nu valoarea existenta în momentul nasterii starii de indiviziune.

Astfel, diminuarea valorii de piata a bunului, ca si sporul de valoare al acestuia - care nu sunt rezultatul activitatii vreunuia dintre coproprietari - se imputa asupra drepturilor tuturor copartajantilor sau, dimpotriva, le profita tuturor, iar nu unuia singur dintre ei. Cu alte cuvinte, pentru a se asigura deplina echitate în efectuarea partajului unei locuinte, respectiv pentru a asigura un deplin echilibru între cota transmisa si contravaloarea acesteia, evaluarea trebuie sa fie facuta la valoarea de circulatie din momentul partajului
.

Aceasta solutie este acceptata si de doctrina care, în principiu, accepta teoria impreviziunii, care se fundamenteaza pe cautarea unui just echilibru între prestatiile partilor unei conventii, în conditiile schimbarii împrejurarilor economice (ca o cerinta a justitiei comutative).

Or, în speta de fata, mentinerea valorii imobilului de 130.000 EUR, stabilita în luna mai 2008, pentru efectuarea partajului succesoral, ar fi profund inechitabila, prin aceea ca nu se realizeaza un just echilibru între cota transmisa si contravaloarea ce trebuie platita cu titlu de despagubire, fiind de notorietate ca din luna mai 2008 si pâna în prezent, valoarea de piata a imobilelor a scazut cu zeci de procente.
Va rog, nu este aceeasi speta. Eu am solicitat drept de creanta echivalent cu jumatate din valoarea imobilului la data judecatii(adica valoarea actualizata). Posibil sa primesc drept de creanta la valoarea indexata cu indicele de inflatie?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Francii elvetieni cojocaru ana cojocaru ana Acum 3 ani am facut un imprumut ipotecar in valoare de 23000 CHF.am platit o rata de 197 CHF pe luna si din propie initiativa in martie anul acesta am mai ... (vezi toată discuția)
pretenþii rezoluþiune antecontract vanzare -cumparare utilizator234 utilizator234 Buna ziua domnule/doamna avocat(a). Apelez la sfatul d-voastra, pentru ca sunt disperata in privinta problemei de mai jos si nu stiu in cine sa mai am ... (vezi toată discuția)
Doi bugetari nu-si mai pot plati o rata bancara. care sunt urmarile si riscurile? AliCer AliCer Buna ziua! Eu si sotul meu suntem cadre didactice si vom avea de la 01 iulie cu 25% mai putin salariu fiecare. Vom fi in imposibilitatea de a mai plati o ... (vezi toată discuția)