avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... art 278 C penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

art 278 C penal


am o neclaritate: daca o persoana a facut o reclamatie impotriva unei persoane in temeiul art 215 ind 1 (inselaciunea), procurorul a emis o ordonanta de neincepere a urmariri penale impotriva invinuitei. Reclamantul a facut recurs in instanta, la ordonanta procurorului de neincepere a urmaririi penale si instanta a dispus retrimiterea cauzei la parchet pentru continuarea cercetarilor. Numai ca dupa ce parchetul si-a finalizat cercetarile, a mai emis o ordonanta de neincepere a urmaririi penale impotriva invinuitei. Reclamantul iar a facut recurs la instanta competenta. Avand in vedere ca se apropie termenul, pot invoca autoritatea de lucru judecat?, sau o sa ma plimb intre parchet si instanta ori de cate ori procurorul emite o ordonanta sau rezolutie de neincepere a urmaririi penale sau de ficare data cand face asta recurs?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 11:55, 16 Martie 2007



Pt a evita plimbarea la nesfarsit a dosarului, cereti dvs ca in cazul in care i se admite cererea sa nu se mai trimita la procuror ci sa ramana in instanta pt judecare. Astfel, daca instanta considera ca sunt cazuri de achitare sau incetare a procesului, atunci ati terminat si cu aceste sicane.


Se pare ca nu prea ai treaba cu penalul si ar trebui sa te abtii de la posta tampenii de genul asta! Instanta penala nu poate fi investita cu o asemenea cerere. Pe art 278 cpp nu poate sa retina cauza ci doar sa pronunte o hotarare cu privire la plangere. Pune mana pe Carte si dupa acea posteaza, altfel induci oamenii in eroare si risti sa mai fi si crezut:D
In privinta riscului spus de tine... mi-l asum
Conform art 278 indice 1 alin 8 litera c Cod de proc pen : Judecatorul pronunta una din solutiile: "admite plangerea, prin incheiere, desfiinteaza rezolutia sau ordonanta atacata si cand probele exixtente la dosar sunt suficiente, RETINE cauza spre judecare... "
Eu ca eu dar ce ai cu Codul?:D
Ce poate face frustrarea din oameni...:))
Ultima modificare: Vineri, 9 Martie 2007
ContSters30587, utilizator
Da, ma rog, in practica nu se prea retin cauzele ca sa le judece instanta. Si oricum este o prevedere asupra careia eu am unele dubii... pare a presupune ca procurorii sunt uneori idioti, pentru ca, daca in dosar se afla toate datele pentru ca o judecare a cauzei care sa aiba un alt rezultat decat cel din rezol/ord proc (de asta s-a si admis plangerea imp ei, nu?) cum de acest reaultat nu a fost luat in calcul de proc?
Mi-e neclara finalitatea acestui text de lege.
In fine, de regula instantele mentin sol proc sau o trimit inapoi la acesta pt completarea UP.
Trimiterea pt completare s-a cam abrogat....:">
Cu siguranta ai vrut sa spui "refacere":D
hai.... nu ma "blagostovi" prea mult:)
Pai ii simplu iti explic tot eu ca s-asa nu ma pricep la penal:D Sa zicem ca se administreaza probe si cand procurorul este gata sa dea rechizitoriu... apare o proba din care reiese ca plangerea prealabila s-a facut tardiv, si-i da NUP. Insa in instanta se demonstreaza ca procurorul s-a grabit si ca plangerea prealabila s-a facut in termen. Ei in cazul asta nu mai este cazul ca dosarul sa se duca inapoi la procuror ca s-ar intarzia solutionarea dosarului degeaba. Vezi ca se poate?
PS: poate ca ar fi bine sa mai citesti si tu un pic, prin coduri macar, daca n-ai timp si de doctrina. Iar atitudinea ta n-a fost cea corecta.

Alte discuții în legătură

Raspuns parchet dodorel62 dodorel62 Am facut o plangere la parchet pentru o persoana,acesta a trimes sesizarea mea la politie pentru cercetare,mi sa luat declaratie la politie si nu am renuntat ... (vezi toată discuția)
Plangere impotriva rezolutiei procurorului adumitroaie florin adumitroaie florin Va rog sa imi spuneti daca este obligatorie prezenta la Judecatorie in situatia in care ai calitatea de intimat pentru plangere impotiva rezolutiei ... (vezi toată discuția)
Recurs n.u.p mancipri mancipri se poate face recurs la solutia de n.u.p. data de parchet . daca da ....unde !? (vezi toată discuția)