un angajat decedat nu beneficiaza de banii de concediu, ultimul salariu sau/si ajutor de inmormantare daca a lucrat 1an si jumatate dar patronul nu recunoaste nimic. cartea de munca se afla la respectivul patron nu la ITM si nu vrea sa o restituie rudelor. se poate face o reclamatie? unde? va multumesc
La ITM.
S-ar putea sa aveti surpriza sa constatati ca nu a lucrat cu contract de munca. In acest caz cred ca o sa trebuiasca sa va adresati instantei de judecata pentru a i se recunoaste activitatea si a obtine drepturile salariale.
La ITM, dupa ce se face o notificare angajatorului de catre rudele decedatului pentru eliberarea cartii sale de munca si a drepturilor salariale neachitate.
Carnetul de munca trebuie eliberat angajatului, in speta mostenitorilor acestuia, in termen de 10 zile de la incetarea raporturilor de munca, respectiv de la data decesului.
Daca, in urma notificarii, acesta nu se conformeaza, trebuie introdusa o actiune in instanta atat pentru recuperarea carnetului de munca, cat si pentru plata drepturilor salariale neachitate. ;)
daca la itm nu figureaza dar avem hainele(uniforma) firmei,ecusonul si copii dupa procesele verbale de predare-primire a postului de paza ce putem face?
Daca nu figureaza la ITM inseamna ca lucra "la negru", situatie in care nu avea ce face patronul cu carnetul de munca al decedatului, situatie in care nu puteti solicita nici salariile neachitate pentru ca nu le puteti dovedi. Poate ca, la data decesului, nici nu mai lucra la acea firma... Daca aveti insa probe cu care sa dovediti contrariul, faceti mai intai o sesizare lTM in care reclamati faptul ca decedatul lucra la negru si sa amendeze firma, iar daca stiti sigur ca acel angajator avea carnetul de munca al angajatului, desi nu avea ce face cu el daca nu era nagajat legal, atunci trebuie sa-l dati in judecata pentru remiterea carnetului de munca al defunctului. Atentie! Trebuie sa va bazati pe probe, altfel totul este in zadar...;)
Contract de munca
alexander85
eu sunt operator pc la o firma si sefu meu a inceput sa imi mareasca atributiile si ma duce cu zaharelu de o luna ca imi face contract de munca dar nimik pana ... (vezi toată discuția)