Buna ziua, sper sa ma puteti ajuta si pe mine cu o problema. Angajatoarul la care lucrez acum a dispus o cercetare disciplinara, presupusul motiv este acela ca timp de trei zile concecutiv nu am incheiat abonamente.Mentionez ca angajatorul la care lucrez este un partener al unei firme de telefonie mobila si lunar avem stabilit un target pe abonamentele de voce, insa acest target se stabileste la nivel de magazin si nu la nivel de angajat. Insa conform fisei postului aceste targete se stabilesc o data la 6 luni prin anexe la contractul individual de munca, doar ca noi le primim lunar print-un simplu mail.
As dori sa stiu cat de legala este aceasta cercetare disiplinara pe motivul mentionat mai sus si daca este obligatoriu ca aceasta cercetare se se faca la sediu social al angajatorului care este in Bucuresti, punctul de lucru fiind in Cluj, sau daca pot sa fac o cerere prin care sa solicit ca cercetarea sa se faca in cluj. Iar in cazul in care totusi trebuie sa ma prezint in Bucuresti este posibil ca toate costurile de deplasare sa fie suportate de catre angajator.
Cercetarea disciplinara trebuie sa aiba loc la locul dv. de munca, nu la sediul principal al firmei. Daca sunteti convocat la cercetarea disciplinara la Bucuresti, trimiteti un inscris cu confirmare de primire ca nu aveti bani sa va deplasati la Bucuresti dar ca sunteti de acord ca aceasta cercetare disciplinara sa aiba loc la Cluj, la locul dv. de munca. Pastrati din acest inscris un exemplar si dovada confirmarii de primire, pentru ca, in caz de litigiu, sa faceti dovada instiintarii firmei a motivelor obiective care v-au impiedicat sa va deplasati la Bucuresti si, in cazul in care, aceasta va avea loc in lipsa dv., desi stiau acest lucru, cercetarea disciplinara va fi lovita de nulitate, la fel ca si eventuala decizie de concediere pe acest motiv.
Daca nu mai aveti timp sa trimiteti prin posta cu confirmare de primire acest inscris pentru a ajunge in timp util la firma, anterior datei cercetarii disciplinare, trimiteti inscrisul pe fax si pastrati confirmarea transmiterii fax-ului. ;)
va multumesc mult pentru raspuns.
dar motivul pe care l-am explicat mai sus cel pentru care se face aceasta cercetare disciplinara este intemeiat? tinand cont ca asa cum am mai spus targhetele trebuie axexate la contractul individual de munca odata la 6 luni si nu trimise pe mail. nu cumva din aceste considerente aceasta cercetare nu isi are rostul pentru ca ei au incalcat fisa postului si prin urmare nu au dreptul sa ceara aceasta cercetare?
Daca se incalca prevederile din Fisa postului, daca nu s-a stabilit un target pentru a fi atins si semnat de parti, cred ca este ilegal. Ei o pot face dar singura care va decide asupra legalitatii va fi doar instanta sesizata cu o contestatie la decizia de concediere, daca va fi adoptata pentru acest motiv.
Trebuie citite cu atentie clauzele contractului individual si ale Fisei postului!
Recomand trimiterea inscrisului catre angajator cu continutul mentionat mai sus si in modalitatile (posta cu confirmare de primire sau fax cu confirmare de transmitere) mentionate pentru dovedirea bunei credinte si a unei lipse justificate la cercetarea disciplinara. Sa nu uitam ca prezenta angajatului pentru a da explicatii cu ocazia cercetarii disciplinare este un mod de a da acestuia posibilitatea de a se apara...;)