avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 585 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Refuzul fostului angajator de a da referinte; ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Refuzul fostului angajator de a da referinte; referinte negative nejustificate

Buna ziua,
Am citit deja pe acest sit despre dreptul angajatorului de a cere referinte despre un potential nou angajat de la vechiul loc de munca; intrebarea mea este: fostul angajator este obligat de lege sa ofere aceste informatii, sau poate refuza, pe motiv ca ar fi politica companiei sa nu transmita referinte cu privire la cei care doresc sa paraseasca firma? Daca exista o prevedere legala ce acopera acest aspect, care ar fi aceea?
Si inca un subiect, legat de protectia angajatului: Este posibil ca fostul angajator sa dea referinte negative pe care nu le poate proba (in sensul ca nu exista la dosarul angajatului nici macar un avertisment scris), insa fara sa fie nevoit sa le justifice?

Va multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: sasha , utilizator 05:30, 25 Martie 2007
Da, parca exista obligatia angajatprului sa de areferinte, nu mai stiu insa unde e scrisa...
Cu privire la aspectele negative, el nu e obligat sa demonstreze nimic nimanui, pana (cel putin) fostul angajat nu-l da in judecata pentru ca i-a creat prejudicii. Fiecare raspunde pentru afirmatiile sale, cel putin civil, daca penal este putin mai greu.

Si faptul ca nu exista avertismente nu este un argument: poate i-a atras atentia verbal, poate ar fi vrut sa-l demita dar i-a fost mila ca are 3 copii, poate ca nu are oameni de ajuns si asta l-a determinat sa nu ia masuri imp angajatului...

Am sa caut chestiunea cu obligatia furnizarii de referinte.
Nu am vazut sa fie reglamentat ... si logic nici nu cred sa fie, e vorba despre demnitate si onoare. Dar totusi stiu ca se mai adreseaza angajatorii cu asemenea intrebari. NU, fostul angajator nu are obligatia de a da informatii despre fostii angajati.
Mai ales ca informatia dosarului de personal e confidentiala.
Daca noul angajator vrea sa afle o informatie de la ultimul loc de munca, sa va ceara o RECOMANDARE.
" Numai cu privire la functiile indeplinite si durata angajarii cu incunostintarea prealabila a celui in cauza" - art. 29 alin 4 din Codul muncii.
Faptul ca totusi Codul muncii instituie posibilitatea ca angajatorul sa poata sa ceara informatii despre potentialul angajat de la fostii sai angajatori (art. 29) doar cu incunostintarea celui in cauza (deci nu neaparat cu acordul sau) inseamna ca aceasta constituie o exceptie de la legea 677/2001. Prin urmare se pot furniza astfel de date, nu e nici un dubiu.
Nu stiu unde este expres inscrisa obligatia fostului angajator de a comunica aceste info catre alt angajator; cert este ca, la cererea (fostului) angajatului, el este dator sa comunice orice date referitoare la angajarea acestuia.
mie mi se pare o prostie:D
Pai daca eram bun ma lasa sa plec, vechiul angajator.
si chiar de trebuia sa ma lase credeti ca m-ar lauda#-o

Alte discuții în legătură

Buna ziua, exista posibilitatea ca viitorul angajator sa ceara ... Romanul08 Romanul08 buna ziua, exista posibilitatea ca viitorul angajator sa ceara anumite acte despre mine de la fostul angajator (nu prin intermediul meu ci direct intre ... (vezi toată discuția)
Caracterizare / scrisoare de recomandare ContSters207071 ContSters207071 Va rog sa -mi spuneti si mie daca exista vre-o lege in care sa reiasa ca un fost angajat poate solicita o caracterizare / scrisoare de recomandare de la ... (vezi toată discuția)
Verificare informatii cim actual de catre un potential angajator KarmenK KarmenK Va rog sa-mi precizati daca un potential angajator poate obtine informatii pe cale LEGALA de la ITM/ angajatorul current sau un fost angajator, despre salariul ... (vezi toată discuția)