Buna ziua. Sotia mea a fost informata de curand ca firma unde lucreaza va face o petrecere la o pensiune din judet peste doua saptamani, toti angajatii avand obligatia de a fi prezenti. Ea a refuzat fiindca avem deja planuri si in weekendul acela plecam din localitate, iar astazi angajatorii i-au dat o instiintare ca se face defapt o activitate de formare profesionala si a trebuit sa semneze ca a luat la cunostiinta, se facea mentiunea la art.194 din Codul Muncii. Nu i s-a oferit nici un detaliu privind aceasta formare profesionala, este "secret". V-as ruga sa imi spuneti daca exista vreo baza legala privind obligatia salariatului de a fi prezent la aceste cursuri de formare profesionala. Va multumesc.
Nu este legala.
Codul munci: art.193 (2) Modalitatea concretă de formare profesională, drepturile şi obligaţiile părţilor, durata formării profesionale, precum şi orice alte aspecte legate de formarea profesională, inclusiv obligaţiile contractuale ale salariatului în raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesională, se stabilesc prin acordul părţilor şi fac obiectul unor acte adiţionale la contractele individuale de muncă.
Va multumesc pentru raspunsul rapid. Parca vad ca sotia va fi penalizata la salar, acum imi spune ca instiintarea era o anexa la atributiunile de servici. Mari magari mai sunt unii angajatori, uneori imi pare sincer rau ca agresiunea fizica este pedepsita de lege...
Nu au voie sa-i retina din salariu fara ancheta disciplinara...cat despre team building-urile de genul asta...imi aduc aminte de sedintele comuniste de partid in care toata lumea era inregimentata....numai ca atunci se comenta...:D..acu e democratie...: daca-i musai cu placere, socializam de dragul profitului angajatorului...
Deocamdata trebuie lamurit daca este petrecere asa cum s-a spus initial sau team building asa cum s-a impus in final.
Instiintarea nu trebuie sa fie anexa la atributii de servici ci act aditional la contractul individual de munca. Asa ca totul este in regula, daca intre timp nu apar alte "motivatii".
Mda, daca era macar de dragul profitului angajatorului...acum doi ani s-a mai facut o "formare" de genul asta, hyper-secret. Doamnele priveau cum nenea angajatorul se facea lemn de bautura impreuna cu alti "domni". Pana la urma totusi e o formare profesionala cu titlul "pentru o viata sanatoasa evitati acloolul, tutunul, etc". Cu profesori pe masura...Va multumesc pentru raspuns.
Team building
smeagull
Salut,
ma puteti ajuta cumva cu unele indrumari in privinta \"regimului juridic\" al activitatilor multinationalelor numite \"team building\"?
cum as putea ... (vezi toată discuția)