avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 637 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... notar succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

notar succesiune

Dupa decesul tatalui meu, am primit la o luna citatie sa ne prezentam la notar pentru deschiderea succesiunii. Eu si sora mea dorim ca toate bunurile mobile si imobile dobandite de parinti sa ramana la mama mea. Nu stiu daca am gandit bine dar asa am considerat deocamdata de acord cu sora mea.
Am inteles ca trebuie sa dau o declaratie de acceptare a succesiuni, dupa care ce fac in acest caz?
Ce parere aveti?
Cu multe multumiri,

Cel mai recent răspuns: doar_lara , utilizator 21:17, 25 Martie 2007
Nu sunteti obligati sa mergeti la un notar anume, puteti merge la orice notariat din localitatea ultimului domiciliu al defunctului.
Probabil Consiliul Local are ceva interese cu acel notar;)
Puteti face acum doar declaratie de acceptare a mostenirii, urmand ca apoi sa faceti dezbaterea mostenirii. Aceeptarea mostenirii se face in 6 luni de la data decesului, la notar, insa se poate face si tacit (prin anumite acte sau fapte pe care le faceti tot in aceste 6 luni, ex sunt multiple). In locul dvs eu as opta pe dezbaterea mostenirii conform legii (adica fara sa renunte nimeni) iar apoi dvs si sora s-o lasati pe mama dvs in posesia tuturor bunurilor.
Renuntarea in favorem este argumentata in doctrina, a se vedea DEAK
renuntarea la mostenire nu poate fi decat pur abdicativa, asa stiam....... renuntarea in favorem este de fapt o acceptare a succesiunii urmata de un act de instrainare, incheiat in forma prevazuta de lege. in favorem-ul opereaza indirect, renuntarea profita indirect mostenitorilor subsecventi, dar de o renuntare in favorem directa nu cred ca poate sa fie vorba.
Azi, m-am prezentat la notar pentru masa succesorala, impreuna cu mama si sora mea.
Dupa prezentarea tuturor actelor cerute, ne-a fost stabilita suma de 1077 RON. Mi se pare cam mult fiindca ni s-a spus ca suntem scutite de taxa timbru, etc. Nu am platit inca, Am cerut un termen de gandire. Ce parere aveti, vis-a -vis de suma si de urmatoarele bunuri mobile si imobile:
- un apartament in care locuieste mama mea care a fost evaluat la 1300 RON
-o casa la tara evaluata la 350 RON
-teren forestier 2,83 ha
-teren arabil 3,638ha
Cu multumiri,

- un apartament in care locuieste mama mea care a fost evaluat la 1300 RON
-o casa la tara evaluata la 350 RON
-teren forestier 2,83 ha
-teren arabil 3,638ha

stati ca nu inteleg. apartament de 13 milioane lei vechi???? casa de 3 milioane jumate???? inteleg ca nu e bucuresti, ci petrosani ,dar totusi!!! poate ati scris gresit....
Puteti sa nu dezbateti mostenirea caum, ci dupa moartea mamei dvs. si nu mai dati nici bani, nici nu va mai bateti capul cu cine vine la mostenire si cine nu;)

Alte discuții în legătură

Uzucapiune carmenbarbulescu carmenbarbulescu Am uitat să precizez faptul ca matuşa şi unchiul meu nu au avut copii. ªi încă ceva...va rog..ce înseamna faptul că mama nu a acceptat moştenirea de ... (vezi toată discuția)
Termen deschidere succesiune miki3 miki3 Tatal meu a decedat acum 7 luni. Am ramas 3 mostenitori(frati) si mama. Am fost la un notar sa intrebam in ce termen trebuie sa deschidem succesiunea pentru a ... (vezi toată discuția)
Certificat de mostenitor amotida amotida Buna seara, Un accident rutier in urma cu vreo sase luni a produs moartea tatalui meu si ranirea grava a mamei (care a supravietuit). Abia azi a reusit sa ... (vezi toată discuția)