Am urmatoarea speta si as dori sa aflu pareri: s-a semnat o procura speciala la notar prin care 3proprietari ai unui teren au imputernicit o persoana sa intabuleze terenul si sa il vanda chiar si sie insusi.Tot in acea procura s-a precizat ca pretul(12000 EURO) imobilului a fost achitat in intregime de catre cel imputernicit si ca daca prezenta procura se retrage,se vor plati cu titlu de daune interese,de 15 ori suma incasta.Unul din cei trei,a retras-o!INTREBAREA mea este:
1)CE SANSE AM SA MERG PE O ACTIUNE IN CONSTATARE A UNEI PROMISIUNI DE VANZARE CUMPARARE(ART.977COD CIV) ?
2) DACA IN CAZUL NECONSTATARII VANZARII,POT IN SUBSIDIAR SA PRIMESC DAUNELE ?(POATE FI CONSIDERATA CLAUZA PENALA acea fraza referitoare la daune interese?)(4000EUR X 15=60.000 EURO,LA CARE VA TREBUI SA PLATESC TAXA DE TIMBRU F MARE!)
ATI PLATI TAXA DE TIMBRU (APROX 7000 RON),DAC ATI AVEA UN ASTFEL DE CAZ,AVAND IN VEDERE CA NU SE VA RESTITUI IN CAZ DE RESPINGERE IN INTREGIME A ACTIUNII???
In caz de neexecutare culpabila a unei obligatii mentionate in antecontractul de vanzare cumparare, va puteti adresa instantei de judecata, in temeiul art.1075 , pentru pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de act autentic de vanzare cumparare.
In subsidiar , in cazul in care, spre exemplu , terenul a fost instrainat catre un cumparator de buna credinta, aveti dreptul la restituirea avansului platit , cu daune interese.
Daunele interese,trecute in ,,procura speciala"(adica de 15 ori suma platita cu titlu de pret pt imobil)?,pt ca asa e intitulata si nu promisiune de V-C!