În baza art. 385 ind. 15 pct. 2 lit. d C.p.p., admite recursul declarat de partea vătămată recurentă P.... Iulian Radu, împotriva sentinţei penale nr. 78/23.11.2006 pronunţată de Judecătoria Lugoj în dosar nr. 16..../25../2006. Casează sentinţa penală recurată şi, rejudecând cauza: în baza art. 14, 346 C.p.p. rap. la art. 998 C. civil, art. 1003 C. civil şi art. 1000 C. civil, obligă în solidar pe inculpatul Galiker Rafael Cristian şi pe inculpatul Wanitschek Enrich Carol în solidar cu partea responsabilă civilmente Wanitschek Enrich Carol să plătească părţii civile suma de 50 000 000 lei (5000 lei RON) cu titlu de daune morale şi respinge pretenţiile în sumă de 50 000 000 lei - daune morale. Menţine în rest dispoziţiile sentinţei recurată ce nu contrvin prezentei hotărâri. În baza art. 192 alin. 3 C.p.p., cheltuielile judiciare în recurs rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică azi, 28.02.2007.
ce se poate intelege din acesta pronuntare?ca partea civila trebuie sa primeasca 5000 ron?#-o
Nu, Inculpatii impeuna cu partea responsabila civilmente va plati partii civile suma de 5000 ron.
Si mentine celelalte dispozitii ale sentintei recurate......
Deci in recurs singura modificare a fost aceasta cu obligarea inculpatilor cu partea resp civilm sa plateasca suma de 5000 ron partii civile.(sau partii vatamate)
ok..partea vatamata sunt eu ....dar pana acuma nu am orimit nici un ''leu'' si nici nu am primit aceasta pronuntare ..deci mai este valabila?ce mai pot face?
Din pacate nu veti mai putea recupera respectiva suma pentru ca iata au trecut 3 ani de la data ramanerii definitive a hotararii, iar dvs. nu ati procedat la execuatare silita in decursul acestui timp (28.02.2007-28.02.2010).
este lege ca dupa 3 ani sentintele sa se prescrie?dar numai prin executare silita putea sa fac acest demers de a recupera banii chiar daca sa dat aceasta sentina?
Da, daca debitorul obligatiei nu a platit de buna voie, aveati posibilitatea sa recurgeti la executarea silita. Insa ar fi trebuit sa actionati in decurs de 3 ani de la data ramanerii definitive a hotararii . Dupa trecerea celor 3 ani dreptul dvs. de a mai pretinde de la debitori plata s-a prescris, iar repunerea in termenul de prescriptie poate fi posibila doar in situatii expres si limitativ prevazute de lege.
Pentru a va lamuri si dvs. in privinta acestor aspecte, poate aveti ocazia sa cititi decretul 167/1958 cu privire la termenele de prescriptiae extinctiva.
Sntinta definitiva
masterguni
buna problema mea este urmatoarea am fost inplicat intrun proces civil in calitate de inculpat in urma unui accident auto. la judecatorie am primit 2 ani cu ... (vezi toată discuția)