avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1644 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... ma pot pensiona anticipat?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

ma pot pensiona anticipat?

Buna seara

sunt sau mai bine zis am fost pana astazi pensionata pe caz de boala
am 22 ani de munca din care 18 de grupa II
am 55 de ani, ma pot pensiona anticipat?

Multumesc
Nu, din pacate! Ca sa beneficiati de pensie anticipata partiala trebuie sa indepliniti, cumulativ, doua conditii: sa aveti varsta de 55 de ani si sa fi realizat stagiul complet de cotizare de 30 de ani.

Conditia referitoare la varsta o indepliniti, cea referitoare la stagiu nu. Chiar daca am in vedere si stagiul de 4 ani si 6 luni aferent activitatii lucrate in grupa II de munca, totalul este de 26 de ani si 6 luni.
Interventie moderator Am rugamintea sa folositi butonul "raspunde" pentru orice alte intrebari in legatura cu aceeasi problema, nu sa deschideti noi discutii. Multumesc!

Din precizarile pe care le-ati facut in aceasta seara rezulta acelasi lucru, respectiv ca nu puteti beneficia de pensie anticipata partiala intrucat nu ati realizat stagiul complet de cotizare de 30 de ani. Stagiul asimilat este avut in vedere numai in cazul pensiei pentru limita de varsta (scadeti 14 ani si 6 luni din 41 de ani si 5 luni si veti vedea ca nu obtineti cei 30 de ani necesari).

Gabriela Pintea

gabriela nastase a scris:
Buna seara!
Sunt Gaby si am fost pensionata pe caz de boala din 1993 pana saptamana trecuta cand am fost chemata la centru de expertiza in bucuresti si mi s-a taiat pensia pe motiv ca nu sunt bolnava, dupa ce 3 zile cat am stat in acel centru mi s-au facut analize la ''misto'', analize fara nici un sens si nici o legatura cu boala mea, eu fiind pensionata pentru ca sunt bolnava de inima cu o malformatie la inima neoperabila. Asa am ajuns bataia de joc a unor asa zici medici
Am si eu o intrebare si anume ma pot pensiona anticipat cu sau fara penalizare? fiind bolnava nu imi permit sa raman fara acoperire pentru ca saptamanal am probleme care necesita asistenta medicului
Sunt nascuta pe 01 mai 1955
- total stagiu de cotizare: 41 ani si 5 luni
- grupa II : 18 ani si 9 luni
- conditii normale: 3 ani si 8 luni
- stagiu asimilat: 14 ani si 6 luni
- stagiu aferent gr I si II : 4 ani si 6 luni
In baza acestor date, va rog sa ma lamuriti si pe mine daca ma pot pensiona anticipat cu penalizare sau nu
Multumesc
Multumesc frumos pentru raspuns si scuze pentru repetare
Am inteles ca exista de asemenea si pensie anticipata cu penalizari? Nici in aceasta categorie nu ma pot incadra?
Pensia anticipata partiala este cea cu "penalizari" (procent de diminuare) si nu ati realizat stagiul de 30 de ani.
Pentru pensia anticipata, trebuie sa fi depasit stagiul complet de cotizare cu 10 ani, respectiv sa fi realizat 40 de ani.

Imi pare rau, nu indepliniti conditia referitoare la stagiu nici pentru pensia anticipata, nici pentru pensia anticipata partiala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand pot sa ma pensionez? mariatomas mariatomas Buna ziua, Sunt nascuta in 05.07.1956. Am o vechime in munca de 32 de ani. In acest timp am lucrat: - in grupa a II a de munca -19 ani si 1 luna, - in ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata cu sau fara penalitati vladuta vladuta Sotul este nascut in 17.08.1953 si are 35 ani vechimein munca.A lucrat in grupa 1 timp de 10 ani si 5 luni la care i sa calculat un spor de 6 ani.In grupa a 2 ... (vezi toată discuția)
Pensie t_alina85 t_alina85 Buna ziua! Mama mea este nascuta pe 14 octombrie 1956, si a lucrat 34 de ani si 8 luni stagiu total de cotizare, din care 19 ani si 7 luni in grupa a II-a de ... (vezi toată discuția)