avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 466 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Teren Extravilan fãrã cale de acces (în schiþã ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Teren Extravilan fãrã cale de acces (în schiþã era prevãzut un drum)

AM TEREN EXTRAVILAN, DAR NU AM CALE DE ACCES

Am cumpărat anul trecut de la tatăl meu un teren de 3,900 mp extravilan, fără cale de acces din stradă. Tatăl meu este unul dintre moştenitorii străbunicii şi a recuperat acest teren în anul 2003.


TERENUL DINTRE EXTRAVILAN ªI STRADÃ A FOST TOT AL FAMILIEI

Între terenul meu şi stradă este un teren intravilan care a fost moştenit de tatăl meu în 1996, dar vândut unei terţe persoane în 2000 sau 2001, aşadar înainte să îi fi fost retrocedat extravilanul pe care l-am cumpărat eu de la tata.


Menţionez că pe vremea când aceste terenuri au fost înglobate în CAP exista un drum care trecea prin intravilanul vândut de tata, apoi intra într-o altă bucăţică de intravilan pe care nu am mai primit-o noi înapoi (neprimită pe motiv că au ne-au rămas de la comunişti pruni mai tineri…), iar apoi străbătea terenul meu extravilan.

Între timp muşteriul care a cumpărat terenul intravilan de la tata a şters urmele drumului. ªi-a construit două case şi a lăsat drumul aşa cum era numai pâna la casele lui. Mai departe a turnat pământul de la fundaţie probabil în încercarea de a ascunde urmele drumului.

Pe de altă parte, drumul este încă vizibil pe cealaltă bucăţică de intravilan şi pe extravilanul meu. Terenul meu este exact în spatele celui intravilan cumpărat de nenea ăsta de la tata, dar drumul şerpuia din stradă terenul înstrăinat de tata, pe cel neprimit datorită prunilor şi dat în compensare altcuiva (şi aici au drumul trecut în schiţe) şi pe extravilanul meu de unde mergea mai departe.


Întrebarea mea este:

Pot cere proprietarului terenului intravilan dintre stradă şi terenul meu extravilan să îmi dea cale de acces? Deşi pe schiţa de cumpărare are desenat drumul, spune că la Primărie nu e declarat drum ceea ce e trecut în schiţă drept drum…

Sau, cu alte cuvinte, ce pot să fac să am şi eu cale de acces la terenul meu?

Mulţumesc!
Cel mai recent răspuns: mihai78 , utilizator 20:38, 3 Mai 2010
Mulţumesc! Am înţeles. Nici nu mă gândeam la demolare :)

Va fi foarte interesant acest caz, pentru că drumul iniţial trecea prin două terenuri intravilane (ambele au fost tot ale înaintaşilor noştri după cum am menţionat mai sus).

Pe lângă casele omului ar fi ceva loc, dar nu prea vrea şi nici pentru mine nu ar fi aşa de uşor drumul (în capăt aş avea o coastă foarte abruptă).

Cel mai bun drum ar fi cel vechi, numai că acela ar şerpui terenurile celor doi noi proprietari şi cu siguranţă nu ar fi de acord.

Varianta cu drumul pe proprietatea celui care a primit în compensaţie pare cea mai viabilă. Actualmente omul nu are îngrădit locul, iar dacă mi-ar lăsa drum pe margine nu aş avea chiar aşa mare bătaie de cap pentru că numai în capăt ar fi puţină coastă (mai puţină decât la celălalt muşteriu).

Câteva întrebări:

1) Legea poate obliga pe unul dintre aceşti doi proprietari să-mi dea şi mie cale de acces? Dacă da, cât de lată? Voi putea obţine să zicem 3-5 metrii lăţime pentru a putea intra cu maşina?

2) După ce obţin acea cale de acces, pe viitor proprietarul îmi va putea interzice să mai folosesc drumul?

3) Dacă acţionez să zicem pe cel care a primit teren în zonă şi care acum nu îl are îngrădit, poate să mă forţeze în vreun fel să cer calea de acces de la celălalt proprietar?

4) Cam cât ar dura şi cam cât ar costa un astfel de demers legal?

5) În momentul de faţă nu găsesc înţelegere la niciuna din părţi. Dacă totuşi reuşesc să cad la pace, se poate face un document pentru "calea de acces" fără prea mari dureri de cap şi cheltuieli? Unde şi cum? Notariat?

Mulţumesc!
Servitutea de trecere se poate realiza si pe cale consensuala, negociind conditiile cu proprietarul, actul se va incheia in forma autentica si se poate intabula ca atare.
Pentru edificare puteti citi art. 616-621 din codul civil.
Da instanta poate obliga unul din vecini sa va dea acces pe proprietatea lor, locul dumneavoastra fiind infundat, de cele mai multe ori in schimbul unei sume de bani.
In dosarul instante va trebui efectuata o expertiza de specialitate, expertul va arata care pot fi caile de iesire la drumul public.
E posibil ca procedura la instanta sa dureze, mai ales daca paratii se vor opune si vor exercita caile de atac.
Costuri: taxe judiciare, onorariu de expert ... si .... daca o sa doriti aparare calificata, onorariu de avocat.
Vă mulţumesc foarte mult!

Important este că se poate!

Acum, dacă ar fi să cumpăr de la proprietar drum să spunem de lăţime 5 m şi lungime 80 m, cât sunt până la mine, adică în total circa 400 mp, există o cale mai uşoară decât "dezmembrarea" din întregul teren al respectivului.

Poate nu mă exprim în termenii potriviţi când spun dezmembrare, dar am înţeles că dacă cineva doreşte să vândă o bucată din terenul său, procedura se numeşte dezmembrare şi costă foarte mult.

Cum s-ar numi procedura dacă eu aş cumpăra numai acest drum din terenul altcuiva? Este o procedură mai simplă decât la "dezmembrarea" clasică?

De asemenea, dacă cumpăr, presupun că va fi proprietatea mea, drumul numai al meu...
verificati intai d-vs la primarie daca drumul cu pricina mai apare sau nu in inventarul bunurilor unitatii administrativ teritoriale.
Mulţumesc, am să verific!

Apoi am să revin cu detalii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumparare teren fara acces nutu_ionut nutu_ionut Buna ziua, vreau sa cumpar un teren extravilan pe care proprietarul l-a impartit in doua loturi. Lotul care are acces la strada l-a vandut iar la lotul pe care ... (vezi toată discuția)
Servitute anonim anonim vecina din spatele curtii mele a vandut o parte din teren care nu are iesire la strada. practic noul proprietar se afla intre noi. acesta doreste sa obtina ... (vezi toată discuția)
Drept de servitute acordat la vanzarea terenului Cornel71 Cornel71 Buna seara, Va supun atentiei o situatie alambicata. Detinem un teren intravilan, dobandit prin mostenire, pe care dorim sa-l vindem (sotia este ... (vezi toată discuția)