Dati-mi va rog un sfat:
Iata speta : Un tip , care locuieste intr-un bloc cu mai multe etaje, si - a spart un perete din apartament si si a facut astfel o intrare directa intr-un balcon, folosit la comun de catre toti proproietarii de apartament de la acel nivel. Un astfel de balcon exista la fiecare nivel. Mai mult a zidit pe dinauntru usa balconului si a facut din balconul blocului o baie personala, cu intrare din casa lui. Precizez ca balconul are intrare din scara blocului. A lasat usa balconului la locul ei, si a facut un zid interior, astfel ca de afara nu-ti dai seama ca el si-a insusit balconul. Nu a cerut niciodata acordul nici unui vecin, pt a face acest lucru., nici asociatiei de proprietari.
Proces vrea sa porneasca unul din vecinii de palier.
Ar fi mai indicat o revendicare sau o obligatie de a face? Omul vrea sa foloseasca bunul comun blocului, cand are nevoie... iar pe vecinul abuziv nu-l intereseaza... are bine mersi acum o baie mare si frumoasa.
Da, ar fi fost nevoie, pentru a lua in posesie balconul, de acordul unanim al proprietarilor din respectivul bloc.
Poate fi introdusa si o actiune posesorie, desi ca si la actiunea in revendicare, este nevoie de acordul tuturor coproprietarilor- intrucat la actiunea posesorie paratul este coproprietar. Actiunile posesorii au un avantaj: nu pun in discutie existenta dreptului de proprietate, asa incat sunt mai scurte.
Mai sus am spus coproprietar: asupra respectivului balcon-si nu numai- exista o posesie fortata si perpetua exercitata de toti proprietarii de apartamente din respectivul bloc, in acest sens sunt coproprietari. Am facut remarca asta sa nu fie dubii.
tind sa fiu de acord cu pozitia minoritara ... care sustine ca in acest caz act. in revendicare ... dar cu atat mai mult.. actiunea posesorie ar fi un act de conservare .. si, prin urmare, nu ar trebui ca promotorii acestei actiuni sa fie toti proprietarii .. ci e suficient si unul dintre ei ...
Parerea mea: actiune in obligatia de a face ... prin care soliciti instantei sa oblige paratul sa lase balconul comun in linistita folosinta a tuturor coindivizarilor ... precum si obligarea acestuia la aducerea la starea initiala a balconului (refacerea usii comune de pe palier si astuparea zidului din locuinta acestuia).
Dupa cate stiu eu... pt. a sparte un zid intr-o locuinta ai nevoie de iei unele avize/acorduri ( asociatie de proprietari, primarie). Poti face niste instiintari catre acestea ... pt. luarea de masuri impotriva vecinului ...
Si in cazul actiunii posesorii trebuie acordut tuturor coproprietarilor. Este avuta in vedere situatia in care se actioneaza impotriva unui coproprietar; daca nu se actiona impotriva unui coproprietar, atunci nu era nevoie de acordul tuturor.
mda. daca ma gandesc mai bine ... s-ar putea sa ai dreptate. paratul va fi tot un coindivizar. daca era un tert ... era altceva.
Oricum .. stau si ma gandesc ..
Nu este posibil ca legea sa limiteze apararea drepturilor unui coindivizar ... numai cu concursul celorlalti coindivizari. Daca unul dintre acestia nu este de acord cu promovarea actiunii .. atunci ceilalti .. ar suferi un prejudiciu .. iar legea nu i-ar putea apara in nici un fel. Nu este in spiritul legii ... aceasta interpretare.
Cred ca este adminisbila o actiune in despagubire ... ca urmare a lipsei de folosinta ... deci se poate cere chiar echivalentul lipsei de folosinta al balonului ... adica chiria pe acel spatiu.
Actiunea ar putea fi promovata doar de unul dintre coindivizari pt. toti ceilalti. Aceasta actiune va fi un act de administrare ... si astfel .. se considera ca reclamantul-coindivizar are acordul tacit al celorlalti coindivizari.
Idee asta mi-a venit instantaneu .. in timp ce scriam ... :D
Daca se intemeiaza pe co-proprietatea fortata, nu cred ca mai are nevoie un co-propr. de acordul celorlalti, pentru ca "inculpatu'" sa-si respecte obligatiile ce izvorasc din starea de indiviziune:)
Coproprietatea
ancalml
Am cumparat un apartament intr-o vila cu patru apartamente,fiecare dintre noi avand si cote-parte din terenul aferent constructiei.
Dupa un timp am aflat ... (vezi toată discuția)