BUNA ZIUA SOTUL MEU A DECEDAT SI MAI ARE UN FIU DIN ALTA CASATORIE EU CU EL AVEM O FICA AVEM UN APARTAMENT CU 2 CAMERE APARTAMENTUL ESTE DAT PRIN DONATIE DE MAMA SOTULUI PT SOTUL MEU CARE VALOREAZA 20 .000 .. EURO SA ZICEM....
.SUNTEM CASATORITI DE 10 ANI DONATIA SA FACUT IN TIMPUL CASATORIEI.
CAT IM REVINE MIE LA MASA SUCCESORALA DIN ACEST APARTAMENT? MAI AVEM O MASINA CAT II REVINE FIULUI DIN AFARA CASATORIE NOASTRE FIULUI SOTULUI DIN ACEST BUN MOBIL -MASINA
IN CAT TIMP SE DESCHIDE SUCCESIUNEA EU TREBUIE SA DESCHID?
DACA NU DESCHID IN 6 LUNI DECAD DIN DREPTURI SAU CUM ESTE ?
Termenul de 6 luni se refera la acceptarea tacita sau expresa. Recomandarea mea este sa mergeti totusi la un notar public si sa faceti o declaratie de acceptare expresa (este pentru siguranta dumneavoastra). Daca nu dezbateti succesiunea in termen de 2 ani de la data decesului sotului veti fi nevoita sa platiti la stat un impozit din transferul succesoral (impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale).
:offtopic: @mihaelaboncz, va rog sa nu mai scrieti cu majuscule intrucat este contrar regulamentului acestui forum.
Chiar daca sotul a dobandit imobilul prin act de donatie , dvs. in calitate de sotie supravietuitoare aveti dreptul la 1/4 din bunurile supuse impartelii, celor 2 copii ai sotului revenindu-le restul. Asa cum deja vi s-a explicat , este bine sa acceptati succesiunea fie expres, la notar, printr-o delcaratie de acceptare, fie in mod tacit, efectuand acte din care sa rezulte acceptul dvs. Succesiunea se poate dezbate si uterior, oricand, insa preferabil ar sa o faceti pana in 2 ani de la deces, pentru a evita taxe suplimentare.
Succesiune
ioanabozgan
sot decedat in septembrie 2008.Dosarul deschiderii succesiunii a fost facut in termen de 6 luni;nu am dezbatut-o;masa succesorala= un apartament proprietate ... (vezi toată discuția)