avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 896 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort fara acordul ambilor parti?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort fara acordul ambilor parti?

buna ziua,

In urma cu un an am parasit caminul conjugal pe care l-am impartit impreuna cu sotia mea si copilul nostru de 5 ani, deoarece neintalegerile dintre noi au aparut impreuna cu lipsa afectivitatii fata de sotie, pe care ea nu a vrut sa o intaleaga pe cale amiabila.
as vrea sa stiu , daca in cazul in care eu as intenta divortul, desi ea nu vrea sa mi-l acorde, si nu m-as prezenta la infatisare, pentru a evita scandalurile pe care le face in public, as putea obtine divortul? si cat timp ar dura acest lucru?
mentionez ca nu as avea nici o pretentie asupra bunurilor dobandite in perioada casniciei si vreau sa -mi platesc pensia alimentara pentru fetita, desi stiu ca risc sa nu o mai vad...


va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 21:26, 2 Mai 2010
Da,veti putea sa divortatati si daca sotia dvs.nu este de acord,insa daca dvs veti fi cel care va intenta actiunea de divort,trebuie sa va prezentati in instanta,altfel actiunea va va fi respinsa ca nesustinuta,conform art.616 C.proc.civ.
treb sa va prezentati ,si cereti si program vizitare minor pt a putea vedea copilul,contactati un avocat.succces!
Este obligatorie prezenta dvs.
Divortul este singura actiune unde prezenta reclamantului este obligatorie la fiecare termen, cu exceptia celor 3 cazuri prevazute de Codul familiei.
Conform art. 38 C.fam, instanţa judecătorească nu poate desface căsătoria prin divorţ decât atunci când, datorită unor motive temeinice, raporturile dintre soţi sunt grav vătămate şi continuarea căsătoriei nu mai este posibilă.
Asa ca va revine dvs sarcina sa demnostrati vina sotiei in destramarea relatiilor dintre dvs.
Nu puteti invoca vina dvs pentru ca actiunea va fi respinsa.
Va trebui sa audiati amrtori, air legea permite ca la divort sa fie audiati ca msrtori si rudele.
Procesul de divort poate durata cateva luni numai la instanta de fond.
1.Divortul este o procedura speciala, si in cazul in care dvs. sunteti reclamant, trebuie sa va prezentati la fiecare termen in instanta, cateva fiind cazurile in care puteti fi reprezentat de avocat:unul dintre soti executa o pedeapsa privativa de libertate, este impiedicat de o boala grava, este pus sub interdictie sau are resedinta in strainatate

2. Solicitati program vizitare minor, pt ca in calitate de parinte, aveti si obligatii, dar si drepturi!
1. Daca intentati actiunea de divort, este imperios necesar sa va prezentati la fiecare termen de judecata, altfel actiunea va fi respinsa ca nesustinuta.
2. Daca sotia dv. intenteaza actiunea de divort, prezenta dv. in fata instantei nu este necesara.
3. Nu are nicio importanta daca parata, sotia dv. nu este de acord cu divortul introdus de dv. atata timp cat dv. veti dovedi in fata instantei fie culpa comuna fie culpa exclusiva a sotiei dv. Nu puteti invoca propria culpa si exclusiva in desfacerea casatoriei! In acest caz, actiunea se va respinge.
4. Divortul cu copii poate dura cateva luni, avand in vedere ca este necesara efectuarea unei anchete sociale care, de regula, se efectueaza pana la primul termen de judecata stabilit de instanta, audierea de martori daca partile nu se inteleg cu privire la incredintarea minorilor, fiind necesara si depunerea unei adeverinte a veniturilor nete ale sotilor pe ultimele 6 luni, daca partile nu se inteleg cu privire la cuantumul pensiei de intretinere datorat minorului care nu poate fi mai mic decat cel stabilit la venitul minim pe economie (150 lei).
5. Ca sa nu riscati sa nu va mai vedeti fetita, puteti introduce ca petit al actiunii de divort si stabilirea unui program de vizita al minorei in favoarea dv. alaturi de incredintarea minorei catre mama si obligarea la plata unei pensii de intretinere a dv. in favoarea minorei.
6. Cu privire la partajul bunurilor comune, tin sa precizez ca acesta nu este strans legat de divort. Partajul poate fi facut oricand, fie odata cu divortul fie ulterior desfacerii casatoriei. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pronuntarea divortului din culpa excesiva,atrage dupa sine.... ioanraul ioanraul daca divortul se pronunta din culpa excesiva a mea,imi afecteaza programul de vizitare a minorului?mentionez faptul ca am cazut de acord asupra ... (vezi toată discuția)
Amanare sau nepronuntare divort escape2009 escape2009 Buna ziua ! Sotia mea a intentat divort, cu prima prezentare maine. Ea in cerere a trecut ca sunt si eu de acord dar nu este asa . Imi iubesc sotia si o ... (vezi toată discuția)
Vizita minora UTILIZ UTILIZ In actiunea de divort avocatul sotiei mele a trecut: - in temeiul disp. art.43 al.3 din c. fam in ce privesc drepturile parintesti, dorim ca vizitele la ... (vezi toată discuția)