Buna, Sunt administratorul unei societati comerciale. Societatea este chemata in instanta in calitate de patrat intr-un proces civil. O proba importanta este un certificat constatator eliberat de ORC in baza unei cereri pe care o consider falsa: este completata cu datele societatii noastre pentru a folosi la banca. Ridicarea certificatului constatator a fost facuta de catre o persoana straina de societate, neimputernicita si a semnat de primire cu numele meu (semnatura nu imita semnatura mea originala ci reprezinta numele meu scris de mana). In plus a platit taxa de eliberare a CC la OCR primind chitanta cu numele firmei noastre. Mentionez ca nu aveam cunostinta de aceasta cerere. Stiu ca certificatul constatator poate fi obtinut de oricine dar in numele lui, nu folosind identitate falsa. Certificatul astfel obtinut contine o omisiune ce foloseste ca proba in procesul unde e folosit.
Intrebare: cererea de eliberare CC incalca codul penal (fals si uz de fals) ?
Multumesc, cu stima Liviu
Ma simt dator sa va spun si rezultatul plangerii penale. Plangerea a fost facuta. Dosarul a fost trimis la sectia de politie arondata. In baza unui inscris al camerei de comert, ce afirma faptul ca oricine poate obtine certificat constator al oricarei societati, persoana desemnata pentru ancheta a incheiat cazul cu neincepere a urmaririi penale considerand ca nu exista prejudiciu.
Este totusi caz penal. Cred ca trebuie facuta o sesizare la CSM. Explicatia organului e motivata de lipsa de cunoastere si nu de lipsa unui prejudiciu.