avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 615 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... UZUCAPIUNE SERVITUTE DE TRECERE?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

UZUCAPIUNE SERVITUTE DE TRECERE?

Imi poate spune cineva care ar fi actiunea pe care pot sa o indrept impotriva reclamantului (proprietar al fondului aservit)care invoca uzucapiunea de 30 de ani asupra unei cote indivize folosite ca servitute de trecere ?
Mentionez ca:
1. Servitutea a fost stabilita de instanta in urma cu 35 de ani
2. Posesia a fost comuna, niciunul dintre posesori nu s-a considerat vreodata unic proprietar
3. Initial s-a invocat uzucapiunea unui teren care era localizat in perimetrul(ingradit) al vecinului.Un expert tehnic a asezat insa suprafata in litigiu chiar pe aleea comuna.#-o

Va multumesc, Radu
Ultima modificare: Marți, 13 Martie 2007
rdu, utilizator
Cel mai recent răspuns: rdu , utilizator 08:43, 15 Martie 2007
Credeti ca ar fi utila o actiune posesorie in apararea servitutii de trecere sau invocarea exceptiei precaritatii posesiei ?
Multumesc mult.
Cu stima,
Radu
E ceva ce mie imi scapa ...ori poate ca nu am toate elementele necesare sau dvs. nu le-ati exprimat suficient de clar.

Proprietatea are trei atribute: posesia, FOLOSINTA si dispozitia.
Daca zic ca am un loc in "cote indivize" inseamna ca sunt COproprietar si FOLOSESC acel loc (inclusiv pt a trece) in virtutea calitatii mele de COproprietar si nicidecum de titular al vreunui drept de servitute. (nu pot sa fiu si coproprietar si sa am si drept de servitute pe acelasi loc).

O servitute de trecere presupune ca X este proprietar al LOCULUI ASERVIT in timp ce Y este proprietar DOAR al locului vecin (fondul dominant), fara iesire la calea publica. Tocmai pentru faptul ca Y nu este proprietar sau coproprietar pe locul vecinului sau X se ajunge la situatia in care Y cere vecinului sau X sa-i permita trecerea pe PROPRIETATEA acestuia din urma.... Daca Y ar fi COproprietar, COposesor etc. atunci ar trece pe acolo ca pe "tarlaua lui" fara sa mai aiba nevoie de recunoasterea vreunui alt drept.

Sper ca nu v-am bulversat mai tare.
Ultima modificare: Marți, 13 Martie 2007
romascanu, moderator
Va multumesc !

Aveti dreptate, nu am precizat cateva detalii. Instanta(in urma cu multi ani) a hotarat asa, despre ceea ce am botezat eu ,,servitute de trecere" = cota indiviza de teren folosita ca alee de trecere de toti proprietarii aflati la adresa...
Eu am contribuit la aceasta suprafata cu un nr de mp, vecinul cu un alt nr de mp ( el a pus ceva mai mult!)
#-o
Va multumesc mult ! Acum am inteles ce s-a intamplat.... Mi-ati oferit ,,busola" fara de care nu m-as fi descurcat... Cred ca am sa va raman dator multi ani de acum inainte...
Celor care mi-au raspuns, le multumesc din suflet si-i asigur de toata stima...

Radu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Help- drept civil rdu rdu Va rog sa ma ajutati.... Speta. Doua suprafete de teren invecinate cu alee de trecere cota indiviza. Unul dintre proprietari invoca prescriptia achizitiva pt ... (vezi toată discuția)
Help- coindiviziune fortata si perpetua rdu rdu Va rog sa ma ajutati.... Speta. Doua suprafete de teren invecinate cu alee de trecere cota indiviza. Unul dintre proprietari invoca prescriptia achizitiva pt ... (vezi toată discuția)
Drept de servitute c23mina c23mina am si eu o problema, ca sa am acces la proprietatea mea trebuie sa trec printr-o alta curte zis .Bunicii mei si strabunicii meu pe aici au circulat si de ... (vezi toată discuția)