avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 461 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum pot face titlul de proprietar daca am titul de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum pot face titlul de proprietar daca am titul de mostenitor?

Buna seara,

Doresc sa stiu care sunt demersurile pe care trebuie sa le fac pentru a obtine un titlu de proprietar. Mentionez ca am doar titlul de mostenitor pe pamantul si casa parintilor mei.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: geomih , utilizator 09:02, 5 Mai 2010
Pentru terenul in cauza, chiar daca a existat act de v-c inainte de 1990, parintii ar fi trebuit sa ceara reconstituirea dreptului de proprietate in baza legii 18/1991 si urmatoarele... Cat pentru casa, banuiesc ca nu aveti autorizatie de constructie, nu-i asa?:D
Daca casa a fost construita inainte de 1990 si nu sunteti cumva prin Transilvania, puteti incerca obtinerea Ordinului Prefectului in baza art. 23 din legea 18/1991 (constatarea dreptului de proprietate pe cale administrativa)... Dosarul se depune la primarie si contine:
-cerere;
-copie CM;
- copie acte stare civila ale mostenitorilor;
- schita cadastrala a imobilului;
-extras registrul agricol 1986-1990 si registrul cadastral 1990 la pozitia aferenta casei si curtii (de la primarie);
-istoric rol fiscal;
-declaratii ale vecinilor cum ca nu le este afectat dreptul de proprietate, daca la masuratori rezulta o suprafata mai mare decat cea existenta in evidente;
-copie act v-c al parintilor pentru teren.
Dat fiind faptul ca aveti deja certificat de mostenitor, exista posibilitatea ca Ordinul Prefectului sa fie emis direct pe numele dvs (unele prefecturi practica si aceasta procedura).
Este o posibilitate.
Ceva acte ar trebui sa fie deoarece impozitul il platim pentru casa cat si pentru teren, ceea ce nu ar fi fost posibil fara autorizatie de constructie, nu? Deci sunt luate in evidenta autoritatilor locale.
Nu sunt din Transilvania ci din Moldova, Neamt si casa este construita cu mult inainte de '90.
In situatia dvs. nu cred ca e cazul sa va complicati.

Daca aveti cota 1/1, nu aveti decat sa faceti, cu dovezile pe care vi le-am spus, publicitatea imobiliara.
Publicitatea imobiliara intemeiata pe sistemul de evidenta al cadastrului general are ca obiect inscrierea in cartea funciara a actelor si faptelor juridice referitoare la imobilele din aceeasi localitate. Ea se efectueaza de catre birourile de carte funciara ale judecatoriilor, pentru imobilele situate in raza teritoriala de activitate a acestora.
daca terenul si casa nu au avut facute cadastrul si intabularea, le veti face dvs acum, direct pe numele dvs, in baza actelor imobilului si a certificatului de mostenitor. pentru a putea vinde trebuie sa faceti dovada ca sunteti proprietar, nu trebuie sa aduceti neaparat un "titlu de proprietate". iar dovada o puteti face cu actele imobilului ( cele pe numele parintilor ), cu certificatul de mostenitor, si mai ales cu extrasul din cartea funciara, dupa ce ati facut cadastrul si intabularea, extras unde veti fi trecut dvs ca proprietar.
Va multumesc pentru ajutor.
Aveti idee cam cat m-ar costa aceste acte? Cadastrul si intabularea?

Alte discuții în legătură

Intabulare casa veche din 1955 plus terenuri aferente locuintei scorpion.verde scorpion.verde Buna ziua. Bunica mea de 66 de ani are un certificat de mostenitor dupa ambii parinti pentru o casa cumparat de acestia in 1955 cu chitanta de descarcare si ... (vezi toată discuția)
Certificat de mostenitor - succesiune - act de proprietate valy13 valy13 Buna ziua, Am nevoie de un sfat in urmatoarea situatie: - tatal meu a mostenit de la parintii lui terenul si casa in care locuieste (succesiunea a fost ... (vezi toată discuția)
Vreau sa fac acte la casa si nu stiu cum monikuttza892007 monikuttza892007 mama a primit de la bunica o casa dar problema este ca nici bunica nu avea acte pe ea,dar la primarie a platit pe numele ei casa,acum bunica a decedat si nu ... (vezi toată discuția)