avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... disponibilizare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

disponibilizare

Am fost instiintat ca postul meu se restructureaza(este vorba de aceeasi firma ca si in trecut), si mi s-a inmanat o Decizie de concediere in baza art 65 alin. 1 din Codul muncii(pe motiv de reducere a postului, decizie determinata de masurile de limitare a cheltuielilor cu forta de munca), cu un salariu compensatoriu si 20 de zile de preaviz. Pana aici, toate bune(daca pot sa spun asa....)

Intrebarea mea este:
1. Pot contesta aceasta decizie, atat timp cat firma nu mi-a prezenta lista cu posturile disponibile(vacante), sau nu a incercat re-distribuirea mea intr-un alt post ?
2. Pot contesta aceasta decizie, atat timp cat sunt desemnat Reprezentant al angajatilor, si firma nu mi-a prezenta o lista cu acceptul angajatilor firmei de a disponibiliza/inlocui acest reprezentant ?
3. Salariu compensatoriu acordat trebuie sa fie la valoare neta sau bruta ?

Scuze daca exprimarea nu a fost tocmai academica, insa, sunt sigur ca intelegeti unde bat cu intrebarea mea.

Daca cele enuntate de mine sunt adevarate, pot "obtine" ceva suplimentar ?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:01, 10 Mai 2010
Ce invocati la punctul 1 si 2 pot fi motive de nulitate a deciziei dar trebuie si probate in cadrul unui proces.Formultai contestatie la Tribunalul din raza caruia domiciliati in termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei.Consultati un avocat.
1. În cazul desfacerii contractului individual de muncă, în temeiul art. 65 din Codul muncii, angajatorul nu are obligaţia de a oferi un loc de muncă salariatului concediat.

2. Salariul compensatoriu acordat este la valoare bruta.
Art. 229. - Pe toată durata exercitării mandatului reprezentanţii salariaţilor nu pot fi concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana salariatului, pentru necorespundere profesională sau pentru motive ce ţin de îndeplinirea mandatului pe care l -au primit de la salariaţi.
Mandatul este de max.2 ani.
freeelis a scris:


2. Salariul compensatoriu acordat este la valoare bruta.


Depinde de ce este specificat in CCM.
Daca este valoare bruta, atunci veti primi practic un salariu net (ptr ca se opresc contributiile si impozitul).
In marea majoritate a cazurilor, CCM-urile nu prevad expres daca este vorba despre salarii nete sau brute.

Alte discuții în legătură

Drepturi salariale si salarii compensatorii andreiszabou andreiszabou Buna ziua. Sunt pus in situatia de a fi dat afara de la locul de munca pentru prima data , si cu anumite probleme.As avea cateva intrebari pentru a ma ... (vezi toată discuția)
Concediere dutzu dutzu buna ziua! am si eu o problema. in data de 25.05.2009 am fost concedita conform art.65(1) CM, pe motiv ca mi s-a desfiintat locul de munca (asistent manager). ... (vezi toată discuția)
Art 65 ContSters75393 ContSters75393 Va rog sa-mi spuneti si mie daca unui angajat i se desface contractul de munca in baza art 65 beneficiaza de salarii compensatorii si in ce consta salariile ... (vezi toată discuția)