avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 247 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... buna
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

buna

buna.... am si eu o intrebare.... o societate comerciala are contracte individuale de munca... acum ne-am trezit cu o problema..... o angajata ne cere dupa nasterea la al 2-lea copil sa-i platim ajutorul pentru nasterea celor 2 copii conform articolului 51 litera c din contractul colectiv de munca la nivel national . intrebarea mea este ca daca noi nu avem incheiat contract colectiv de munca suntem obligati sa-i platim angajatei un salariu mediu pe unitate pentru fiecare copil char daca primul s-a nascut acum 2 ani si al doilea s-a nascut in martie anul asta? mai specific inca o data ca nu avem incheiat contract colectiv de munca pe unitate. eu nu stiu ce sa sfatuiesc patronii sa faca diin punct de vedere legal. multumesc.
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 10:58, 5 Mai 2010
Sfatuiti patronii sa plateasca. Suntei obligati sa faceti asta de contractul colectiv de munca unic la nivel national, care va este deplin aplicabil (puteti cauta pe forum, discutii mai vechi in care veti intelege de ce va este aplicabil, chiar daca nu va place).
Termenul de prescriptie este de 6 luni. Pentru primul copil nu mai poate solicita acest drept.
Codul muncii art.283 (1) Cererile în vederea soluţionării unui conflict de muncă pot fi formulate:
e) în termen de 6 luni de la data naşterii dreptului la acţiune, în cazul neexecutării contractului colectiv de muncă ori a unor clauze ale acestuia.
=D> @ pneagu!

Insa eu zic ca aplicabil in speta este:
Codul muncii Articolul 283 - (1) Cererile in vederea solutionarii unui conflict de munca pot fi formulate:
c) in termen de 3 ani de la data nasterii dreptului la actiune, in situatia in care obiectul conflictului individual de munca consta in plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despagubiri catre salariat, precum si in cazul raspunderii patrimoniale a salariatilor fata de angajator;
impreuna cu
Articolul 166 - (1) Dreptul la actiune cu privire la drepturile salariale, precum si cu privire la daunele rezultate din neexecutarea in totalitate sau in parte a obligatiilor privind plata salariilor se prescrie in termen de 3 ani de la data la care drepturile respective erau datorate.

p.s. Din pacate, stiu si jurisprudenta, multa, pe tema asta :(
@smeagull, sustin ca nu este un drept de natura salariala ci un drept rezultat dintr-o clauza a contractului de munca.

Rog o interventie "neutra". :D
Si eu rog o interventie neutra, m-ar bucura.

@ pneagu: Asa am incercat sa sustin si eu, insa instanta a fost de alta parere (de mai multe ori, de la un punct incolo, eu ridicam exceptia doar ca sa nu tac, adversa).
Motivele nu le mai stiu (de fapt nici nu erau cine stie ce motive ale instantei), insa exceptia mea a fost respinsa pe loc.
(discutiile s-au invartit in jurul faptului ca, desi izvorat din contract, este un drept salarial, dupa cum arata Codul fiscal, iar termenul de 6 luni se aplica doar acelor drepturi rezultate din contract care nu sunt salariale, ex. acordarea de zile libere, conditii de munca, sau altele).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Resurse umane maddyy23 maddyy23 buna.... am si eu o intrebare.... o societate comerciala are contracte individuale de munca... acum ne-am trezit cu o problema..... o angajata ne cere dupa ... (vezi toată discuția)
Prima de nastere angajator adu2008 adu2008 Buna ziua. Am trimis cererea privind plata primei de nastere prin curier cu confirmare de primire (am stampila si semnatura de primire) deoarece angajatorul nu ... (vezi toată discuția)
Neplata primei de nastere iarina10 iarina10 Buna ziua, As avea nevoie de cateva detalii in legatura cu neplata primei de nastere prevazuta in art. 51, alin.c din CCMUNN si cum singura solutie este sa dau ... (vezi toată discuția)