avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 494 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme suprafata teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme suprafata teren

Buna ziua,

Am cumparat un teren pentru a ne construi o casa, dar din “prostie” nu am masurat terenul inainte de a incheia tranzactia. Acum, cand sa incepem constructia casei si fiind nevoiti sa stabilim amplasamentul exact al casei, am constatat ca nu prea ne iese suprafata din acte (contract vz-cump, cadastru...). Am discutat bineinteles cu cel de la care am achizitionat terenul si care a zis ca intr-adevar “este posibil” ca unul dintre vecini (din spate) sa fie “intrat” putin pe terenul cumparat de noi. Respectivul vecin bineinteles ca nu recunoaste nimic, asa ca am apelat la serviciile unui inginer topograf pentru a ne delimita exact limitele terenului nostru. Acesta a constatat ca intr-adevar acel vecin are gardul pus cu 1.10 m pe suprafata noastra, iar asta din cauza ca nu a respectat punctul de la care trebuia sa-si delimiteze el suprafata proprie si care era “un pic mai in strada” (inginerul a masurat si terenul acestui vecin conform cadastrului acestuia).
Ce putem face noi acum? Cu el nu ne intelegem, ba chiar are “tupeul” sa ne solicite sa-i platim o anumita suma ca sa ne dea inapoi suprafata noastra, adica sa mai platim inca o data acesta “bucata” de teren.
Daca il “dam in judecata” cat de mari ar putea fi cheltuielile si onorariul unui avocat care ar trebui sa ne reprezinte? Si cat de indelungat ar fi procesul? Precizez ca suprafata “in cauza” este de ~15 m2, iar pretul zonei este de 70-80 euro/m2.

Multumesc mult pentru raspunsuri!
Mihaela
Daca sunteti convinsi ca terenul este la vecin, va trebui sa-l revendicati de la acesta, care inseamna:
1.taxa de timbru - se calculeaza la valoarea terenului pe care-l revendicati;
2.onorariu avocat (daca va luati) - depinde de avocat:D
3.daca se va dispune si o expertiza, va trebui sa o platiti si pe aceasta - minim 400 lei onorariu expert.
4.procesul cu cai de atac, cu vanant ejudecatoresti - minim 1 an;
5. daca-l castigati si cereti cheltuieli de judecata, paratul va fi obligat sa vi le dea, ceea ce inseamna:
1.pornit exexutare silita, daca nu plateste de buna-voie;
2. platit onorariu executor - depinde de exexcutor;
3.platit taxe de timbru - mai mici ca la proces;
4.daca debitorul nu se sperie - facut contestatie la executare, ceea ce inseamna.... proces, avocat, ....

Terifiant, intr-adevar, da' cam asta va asteapta :(
Cred ca nu va mai arde de procese...

Nu este atat de rau daca faceti unele lucruri inteligente:
1. cautati avocat pe care sa-l platiti la ramanerea definitiva a sentintei/hotararii, sau chiar irevocabile; de regula se percepe un onorariu fix din care avocatul isi plateste cheltuielile fixe cu procesul (birotica, drumuri estimate etc.) ce poate fi de la 500 la 5000 lei, adica oricat de mic si oricat de mare stiti sa negociati; aveti un pic de siguranta in plus, anume ca avocatul isi va da interesul sa castige, avand un castig material din asta; mai mult, nici nu va insemna investitii serioase din partea dv.
2. executori care iau 500 lei de la creditor si restul de la cel care este executat se intalnesc peste tot; mai mult, toate cheltuielile de executare vi le recuperati daca paratul are bunuri de valoare debitelor, inclusiv executorul; de avocat nu prea este nevoie la executare decat daca vreti sa va intelegeti pe cale amiabila sau in circumstante extraordinare; si onorariul acestuia intra la cheltuieli de executare, ca si taxele, si se recupereaza odata cu debitul principal.
3. granituirea este o actiune care, din punct de vedere al dificultatii de a o demonstra, depinde de probele initiale de care dispune avocatul; daca exista deja cadastru la ambele terenuri este destul de simplu; lungimea procesului depinde mai mult de avocatii dv. si ai partii adverse: cat sunt de dispusi sa traga de timp. Daca va platiti avocatul la final, iar aveti garantia ca macar nu lungeste cauza daca ea nu o cere.

Ceea ce v-am spus este orientativ, nu are caracter absolut. Incercati intai o negociere cu vecinul, asistat de un jurist. Speriati-l putin cu faptul ca este inselaciune ceea ce vrea sa faca etc. Poate cedeaza.

Cu privire la fostul proprietar, vanzatorul: cand si-a mutat vecinul gardul: inainte sau dupa vanzare? Pentru ca daca ati cumparat terenul cu gardul in pozitia actuala, il puteti chema in garantie; aici nu mai este asa de sigur castigul, dar important este ca v-ar putea ajuta la negocierea cu fostul vecin. La urma urmei, v-a vandut un teren mai mic decat cel declarat in deplina cunostinta de cauza, penalul poate bate si la usa lui.

Oricum, vanzatorul este clar de chemat in garantie, macar ca, daca pierdeti, sa va acopere cheltuielili de judecata sau sa va returneze pretul pentru suprafata respectiva sau...

Sunt mai multe variante, cautati o consultatie juridica la un avocat; nu costa mult, gasiti gratis si va poate explica mai detaliat asteptari, variante, riscuri...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actionat in judecata-granituire- , lamuriti-ma la cateva specte va rog! Dmitch Dmitch -am cumparat un teren intravilan( act de vanzare cumparare la notar, schita cadastrala ...), iar cand am cerut sa fiu pus in posesia terenului , vanzatorul meu ... (vezi toată discuția)
Cine plateste cheltuielile de judecata? oti121 oti121 Buna ziua. Am cumparat un teren intraviran la tara acus 5 ani. Anul trecut vecinul din dreapta ne-a dat in judecata pentru ca el zicea ca am trecut pe terenul ... (vezi toată discuția)
Obligatia de a face dans74 dans74 buna ziua azi am primit de la judecatorie o citatie prin care vecinul unui teren intravilat ingradit pe care care l-am cumparat acum 5 ani ma someaza sa daram ... (vezi toată discuția)