Buna ziua .
Va rog sa imi spuneti si mie care este actul normativ care prevede si sanctioneaza contraventional pe cetatenii romani care nu poarta tot timpul asupra lor documentul de identitate , atunci cand de exemplu circula pe strada si la o legitimare de catre politie nu prezinta actul de identitate ( a nu se confunda cu refuzul ) .
Va rog tare mult , cine poate sa imi spuna actul normativ , rog sa anexeze si prevederea respectiva din act .
De asemenea , doresc sa mai intreb daca actul de identitate este considerat act de stare civila .
Va multumesc .
Buna ziua !
Nu exista un act normativ care sa prevada portul obligatoriu al actului de identitate asupra dumneavoastra decat in anumite situatii( cum ar fi in calitate de conducator auto, conform OUG 195/2002 actualizata) sau conditionat de o anumita anumita calitate( spre exemplu inspector, controlor, etc. in exercitiul functiunii) ori anumite imprejurari( la deplasarea in tarile membre UE).
Actul de identitate nu este act de stare civila, in categoria acestor acte- asa cum este prevazut expres in Legea nr. 119/1996 modificata si actualizata la art.1- intrand actele autentice prin care se dovedeşte naşterea, căsătoria sau decesul unei persoane.
"Art. 1 din Legea 119/1996 modificata si actualizata : - Actele de stare civilă sunt înscrisuri autentice prin care se dovedeşte naşterea, căsătoria sau decesul unei persoane. Acestea se întocmesc în interesul statului şi al persoanei şi servesc la cunoaşterea numărului şi structurii populaţiei, a situaţiei demografice, la apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor".
Cu stima !
Apostila
aser
Va rog sa- mi spuneti daca locuiesc in sectorul 2 Bucuresti si doresc sa pun APOSTILA pe certificatul de nastere al fiului meu plecat din tara ,certificat ... (vezi toată discuția)