Art. 607 din Codul civil prevede: "Nu pot fi sădiţi arbori care cresc înalţi decât la distanţa hotărâtă de regulamentele particulare sau de obiceiurile constante şi recunoscute, iar în lipsă de regulamente şi de obiceiuri, la o distanţă de doi metri de la linia despărţitoare a celor două proprietăţi pentru arborii înalţi şi la 0,5 metri pentru celelalte plantaţii şi garduri vii".
Vecinii pot conveni ca distanţa la care se fac plantaţiile să fie mai mică decât cea prevăzută de lege, convenţia lor putând fi expresă, dar şi tacită, acordul vecinului putând să rezulte din neopunerea la efectuarea plantaţiilor şi atitudinea pozitivă îndelungată a celui care putea cere desfiinţarea lor. În lipsa unei înţelegeri, proprietarul terenului vecin cu cel pe care se află aceste plantaţii poate cere desfiinţarea plantaţiilor făcute la o distanţă mai mică decât cea legală, fără a fi obligat să dovedească existenţa vreunui prejudiciu. De asemenea, proprietarul terenului vecin poate cere să fie tăiate crengile care umbresc terenul său, chiar dacă pomii sunt plantaţi la o distanţă legală, sau poate tăia singur rădăcinile care se întind pe terenul său.
Despre picătura streşinii
Orice proprietar de imobil este obligat să-şi facă streaşina casei sale astfel încât apele din ploi să se scurgă pe terenul său sau pe uliţe, dar nu pe proprietatea vecinului (art. 615, Cod civil).
In concluzie, in privinta arborilor plantati la o distanta nelegala nu asati sa treaca mut timp fiindca se poate invoca ,,atitudinea dvs pozitiva" si ingaduinta fata de aceste plantatii.Incercati calea amibila intai, asa este cel mai intelept.
In privinta refacerii balcoanelor prevad ca ar fi destul de dificila obtinerea unei astfel de dispozitii si ca ar fi trebuit sa va sesizati atunc i cand ati observat ca latimea acestora depaseste distanta legala. Incercati totusi , daca prejudiciul creat poate fi dovedit .