Art. 607 din Codul civil prevede: "Nu pot fi sădiţi arbori care cresc înalţi decât la distanţa hotărâtă de regulamentele particulare sau de obiceiurile constante şi recunoscute, iar în lipsă de regulamente şi de obiceiuri, la o distanţă de doi metri de la linia despărţitoare a celor două proprietăţi pentru arborii înalţi şi la 0,5 metri pentru celelalte plantaţii şi garduri vii".
Potrivit acestui text de lege, arborii înalţi se pot sădi la distanţa stabilită de regulamentele locale sau de obiceiul locului, iar în lipsa acestora ei pot fi sădiţi la o distanţă de doi metri de hotarul dintre cele două proprietăţi, iar celelalte plantaţii şi garduri vii la o jumătate de metru.
Această regulă se aplică atât la oraşe, cât şi la sate, iar distanţele de doi, respectiv jumătate de metru, operează numai dacă nu sunt norme speciale sau vreun obicei al locului constant care să fi stabilit o altă distanţă pentru localitatea respectivă.
Vecinii pot conveni ca distanţa la care se fac plantaţiile să fie mai mică decât cea prevăzută de lege, convenţia lor putând fi expresă, dar şi tacită, acordul vecinului putând să rezulte din neopunerea la efectuarea plantaţiilor şi atitudinea pozitivă îndelungată a celui care putea cere desfiinţarea lor. În lipsa unei înţelegeri, proprietarul terenului vecin cu cel pe care se află aceste plantaţii poate cere desfiinţarea plantaţiilor făcute la o distanţă mai mică decât cea legală, fără a fi obligat să dovedească existenţa vreunui prejudiciu. De asemenea, proprietarul terenului vecin poate cere să fie tăiate crengile care umbresc terenul său, chiar dacă pomii sunt plantaţi la o distanţă legală, sau poate tăia singur rădăcinile care se întind pe terenul său.
daca va apartineau , nu mai este corect, insa nu stiu daca merita sa porniti o actiune de orice fel.
legal, daca erau pomii dumneavoastra, ati putea face plangere penala pentru distrugere, care se va rezolva invariabil cu propunere de neincepere a urmaririi penale, dat fiind prejudiciul mic suferit si pericolul social scazut al faptei. puteti de asemenea, sa porniti o actiune in raspundere civila delictuala, pentru a solicita despagubiri pentru prejudiciul suferit, insa, din nou, nu cred ca este cazul sa va consumatio ti,p si energie pentru o asemenea fapta.
Vecinatate
elena_beleu
Buna ziua, in partea dreapta a proprietatii ma invecinez cu un bloc P+M care se afla amplasat la aproximativ 2m fata de limita mea de proprietate ,dar care are ... (vezi toată discuția)
Ce sa fac?
alex11dan
am un teren de vreo 900mp, am plantat pomi fructiferi,unul din vecini are plantati niste salcami foarte inalti,chiar langa gard,am pb. cu pomii mei,in fiecare ... (vezi toată discuția)