Vecinul meu are plantat trei butuci de viţă de vie la 35-40 de cm distanţă de baza casei mele. Problema mare este că din cauza creşterii rădăcinilor, în pivniţă am infiltrări de apă. Acum 15 ani exact în acelaşi loc din curtea lui era un mesteacăn (care a creat aceleaşi probleme - infiltrări) pe care, după o discuţie amiabilă a îndepărtat-o.
De data aceasta însă nici nu vrea să audă de îndepărtarea viţei de vie. (cu toate că din cauza zonei în care suntem temperatura nu este favorabilă pentru creşterea strugurilor roadele rămânând necopţi, acrii, improprii pentru consum).
Ce pot să fac pentru rezolvarea acestei probleme?
Vă mulţumesc anticipat.
Vedeti articolele 607,608 si 609 din Codul civil, articole ce reglementeaza distanta plantatiilor aflate pe linia despartitoare a doua proprietati invecinate.
Art. 607 Cod Civil dispune ca proprietarul unui teren se poate apropria cu plantatiile lui de terenul vecin daca respecta distanta fata de linia despartitoare a celor proprietati prevazuta prin regulamente particulare ori prin obiceiuri constante si recunoscute, iar în lipsa acestora daca se respecta distanta de 2 metri pentru arborii înalti si de 0,5 metri pentru celelalte plantatii sub sanctiunea ca în caz contrar proprietarul locului vecin sa poata cere scoaterea plantatiilor puse la o distanta mai mica2.
De asemenea proprietarul locului vecin poate obliga pe proprietarul locului pe care se afla arborii, sa taie crengile acestor arbori care s-au întins deasupra locului care este proprietatea sa si are dreptul de a taia el însusi radacinile acestor arbori atunci când ele s-au întins pe pamântul sau (art. 608, alin. 2-3 Cod Civil).
Distantele prevazute de lege se vor masura de la inima arborelui, iar nu de la suprafata lui exterioara si pâna la linia despartitoare între cele doua proprietati vecine, caci astfel distantele ce au putut fi respectate în momentul sadirii arborilor s-ar gasi mai târziu, micsorate prin aceea ca, prin crestere, trunchiul arborilor s-a îngrosat, s-a marit.
Arborii ce se afla în gardul comun sunt comuni ca si gardul si fiecare din ambii proprietari este în drept a cere sa-i taie.
Cei doi proprietari pot conveni ca distanta la care se fac plantatiile sa fie mai mica decât cea prevazuta de lege conventie care poate fi expresa dar si tacita, achiesarea putând sa rezulte din neopunerea la efectuarea plantatiilor si atitudinea pozitiva îndelungata a celui care putea cere desfiintarea lor1.
Obligatia de a respecta distanta plantatiilor dispare când proprietarului fondului a obtinut servitutea de a avea plantatii la distanta mai mica, servitute care fiind continua si aparenta poate fi dobândita prin uzucapiune2.