avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 684 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Va rog frumos, vreau sa stiu exact legea si articolul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Va rog frumos, vreau sa stiu exact legea si articolul unde este mentionat, la ce distanta fata de gard, trebuie sa aiba vecinul meu salcamii? Tin sa mentionez ca sunt ff aproape, frunzele imi cad pe casa si stand in ulucile de apa, imi strica tabla, imi p

prin codul civil...
Cel mai recent răspuns: Smart Contab Expert S.R.L. , Contabil 00:02, 26 Aprilie 2009
codul civil
ART. 607
Nu e iertat a sadi arbori care cresc înalţi decât în departarea hotărâtă de regulamente particulare*) sau de obiceiurile constante şi recunoscute şi în lipsa de regulamente şi obiceiuri, în depărtare de doi metri, de la linia despartitoare a celor două proprietăţi pentru arborii înalţi şi de o jumătate de metru pentru celelalte plantaţii şi garduri vii.
----------------
*) Dispoziţii normative speciale.

ART. 608
Vecinul poate cere ca arborii şi gardurile vii puşi la o distanţă mai mica sa se scoată.
Acela pe a cărui proprietate se intind cracile arborilor vecinului poate să-l îndatoreze a le tăia.
Dacă rădăcinile se intind pe pământul sau are drept a le tăia singur.
ART. 609
Arborii ce se află în gardul comun sunt comuni ca şi gardul şi fiecare din ambii proprietari e în drept a cere să-i taie.
Potrivit art. 607 Cod Civil, in lipsa altor reglementari locale sau obiceiuri (cutume) locale, arborii mari trebuie sa fie amplasati la o distanta de cel putin 2 m de limita fondului vecin, iar celelalte plantatii ori garduri vii la o distanta de cel putin o jumatate de metru.
Potrivit art. 608 Cod Civil, vecinul are dreptul sa ceara scoaterea arborilor si a gardurilor vii puse la o distanta mai mica si cel de a cere taierea cracilor arborilor vecinului sau daca aceseta se intind pe proprietatea sa. El are chiar dreptul de a taia singur radacinile care se intind pe pamaantul sau.
Acestea sunt normele de drept comun aplicabile atunci cand nu exista norme speciale. Prin norme speciale trebuie inteles reglementari ulterioare Codului Civil ,ce prevad alte distante decat cele deja mentionate.
Este posibil ca in localitatea in care se afla imobilele in cauza sa existe reglementari ce prevad alte distante pentru aceasta servitute. Sau este posibil chiar sa existe alte obiceiuri cu privire la amplasarea arborilor in raport cu granituirea...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plantara unui nuc flor78 flor78 Buna dimineata! Imi putei spune la ce distanta de gardul vecinului se poate planta un nuc? Mai ste valabila legea prin care se spunea ca nucul trebuie plantat ... (vezi toată discuția)
Ce sa fac? alex11dan alex11dan am un teren de vreo 900mp, am plantat pomi fructiferi,unul din vecini are plantati niste salcami foarte inalti,chiar langa gard,am pb. cu pomii mei,in fiecare ... (vezi toată discuția)
Imprejmuirea gradinii laurdublin laurdublin detin o gradina care am construit un gard din beton iar vecinii imi sapa pe linga gard punind diverite culturi agricole deteorindumi calitatea gardului terenul ... (vezi toată discuția)