detin o gradina care am construit un gard din beton iar vecinii imi sapa pe linga gard punind diverite culturi agricole deteorindumi calitatea gardului terenul este intravilan ca loc de casa
e o limita...care se numeste "limita de proprietate" linia imaginara dintre 2 proprietati...dar nu prea inteleg ce vreti sa intrebati?
dv. ati facut gardul pe limita de proprietate? sau pe terenul dv?
Dispozitiile cu privire la gardul comun, prevazute de Codul civil Art. 599. "Unul din vecini nu poate gãuri zidul comun, nici sã alãture sau sã sprijine de dânsul vreo lucrare, fãrã consimtãmântul celuilalt. În caz de împotrivire, el nu poate face aceasta fãrã a regula mai întâi prin experti mijloacele necesare pentru ca acea lucrare sã nu vateme drepturile celuilalt."
Deci vecinul nu poate sa va gaureasca,...gardul!
Daca nu v-am lamurit, reformulati intrebarea sa intelegem mai bine!
Art. 606. Orice gard ce desparte douã proprietãti se socoteste comun, afarã dacã numai una singurã din douã proprietãti va fi îngrãditã, sau de nu va fi un titlu sau posesiune îndestulãtoare care sã constate din contra.
Art. 607. Nu e iertat a sãdi arbori care cresc înalti decât în depãrtarea hotãrâtã de regulamentele particulare sau obiceiurile constante si recunoscute si în lipsã de regulamente si de obiceiuri, în depãrtare de doi metri, de la linia despãrtitoare a celor douã proprietãti pentru arborii înalti si de o jumãtate de metru pentru celelalte plantatii si garduri vii.
Art. 608. Vecinul poate cere ca arborii si gardurile vii pusi la o distantã mai micã sã se scoatã.
Acela pe a cãrui proprietate se întind crãcile arborilor vecinului poate sã îndatoreze a le tãia.
Dacã rãdãcinile se întind pe pãmântul sãu are drept a le tãia singur.
Art. 609. Arborii care se aflã în gardul comun sunt comuni ca si gardul si fiecare din ambii proprietari e în drept a cere sã-i taie.
Ce sa fac?
alex11dan
am un teren de vreo 900mp, am plantat pomi fructiferi,unul din vecini are plantati niste salcami foarte inalti,chiar langa gard,am pb. cu pomii mei,in fiecare ... (vezi toată discuția)
Plantara unui nuc
flor78
Buna dimineata! Imi putei spune la ce distanta de gardul vecinului se poate planta un nuc? Mai ste valabila legea prin care se spunea ca nucul trebuie plantat ... (vezi toată discuția)