avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 210 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... plantara unui nuc
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

plantara unui nuc

Buna dimineata! Imi putei spune la ce distanta de gardul vecinului se poate planta un nuc? Mai ste valabila legea prin care se spunea ca nucul trebuie plantat la 5 m de gard iar ceilalti pomi la 2 m? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: flor78 , utilizator 12:14, 13 Mai 2008
Nu exista diferentiere intre speciile de arbori - 2 m pentru arborii inalti, si 0,5 m pentru arbusti si garduri vii - conf. art. 607 C. civil.
Iata ce spun dispozitiile Codului Civil intr-un limbaj un pic invechit:)"

"Art. 607

Nu e iertat a sadi arbori care cresc inalti decit in departarea hotarita de regulamentele particulare sau de obiceiurile constante si recunoscute si in lipsa de regulamente si de obiceiuri, in departare de doi metri, de la linia despartitoare a celor doua proprietati pentru arborii inalti si de o jumatate de metru pentru celelalte plantatii si garduri vii.

Art. 608

Vecinul poate cere ca arborii si gardurile vii pusi la o distanta mai mica sa se scoata.
Acela pe a carui proprietate se intind cracile arborilor vecinului poate sa-l indatoreze a le taia.
Daca radacinile se intind pe pamintul sau are drept a le taia singur.

Art. 609

Arborii ce se afla in gardul comun sint comuni ca si gardul si fiecare din ambii proprietari e in drept a cere sa-i taie."
Multumesc! Vecinul meu si a plantat nuci la 2 m de gard. Eu am livada de mere (copaci pitici) in momentul in care vor creste nucii vecinului imi va umbri livada.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce sa fac? alex11dan alex11dan am un teren de vreo 900mp, am plantat pomi fructiferi,unul din vecini are plantati niste salcami foarte inalti,chiar langa gard,am pb. cu pomii mei,in fiecare ... (vezi toată discuția)
Plantatii de langa gard Galaa Galaa Buna seara, As dori sa va intreb la cine sa apelez in cazul in care vecinul meu are vita de vie (de aprox. 5-6 m inaltime) chiar langa gard, chiar si pe ... (vezi toată discuția)