avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... plantatii de langa gard
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

plantatii de langa gard

Buna seara,
As dori sa va intreb la cine sa apelez in cazul in care vecinul meu are vita de vie (de aprox. 5-6 m inaltime) chiar langa gard, chiar si pe partea noastra si ne tine umbra, cad frunzele etc. si as dori sa o mute la o distanta stabilita de lege (0.5 m sau 2 m ???). Problemele de acest fel se reclama la primarie sau la judecatorie? Mentionez ca via si florile de langa gard sunt acolo de foarte mult timp (>30 ani), doar ca pana la acest moment am tolerat si acest lucru impreuna cu altele mult mai "urate" (furt din curtea noastra etc. etc. etc.).
Va multumesc!!
Cel mai recent răspuns: Galaa , utilizator 23:08, 8 Februarie 2010
Mergeti la primarie si faceti o sesizare prin care vecinul sa fie pus in tema si sa fie instiintat de cea ce este obligat potrivit Codului civil aflat in vigoare.
Codul civil spune :

Art. 607

Nu e iertat a sadi arbori care cresc inalti decit in departarea hotarita de regulamentele particulare sau de obiceiurile constante si recunoscute si in lipsa de regulamente si de obiceiuri, in departare de doi metri, de la linia despartitoare a celor doua proprietati pentru arborii inalti si de o jumatate de metru pentru celelalte plantatii si garduri vii.

Art. 608

Vecinul poate cere ca arborii si gardurile vii pusi la o distanta mai mica sa se scoata.
Acela pe a carui proprietate se intind cracile arborilor vecinului poate sa-l indatoreze a le taia.
Daca radacinile se intind pe pamintul sau are drept a le taia singur.

Art. 609

Arborii ce se afla in gardul comun sint comuni ca si gardul si fiecare din ambii proprietari e in drept a cere sa-i taie.
Va multumesc. Eventual puteti sa-mi spuneti mai exact unde sa ma duc (ce oficiu)?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plantara unui nuc flor78 flor78 Buna dimineata! Imi putei spune la ce distanta de gardul vecinului se poate planta un nuc? Mai ste valabila legea prin care se spunea ca nucul trebuie plantat ... (vezi toată discuția)
Ce sa fac? alex11dan alex11dan am un teren de vreo 900mp, am plantat pomi fructiferi,unul din vecini are plantati niste salcami foarte inalti,chiar langa gard,am pb. cu pomii mei,in fiecare ... (vezi toată discuția)