avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 503 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Codul Familiei:Pastrarea numelui din timpul casatoriei ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Codul Familiei:Pastrarea numelui din timpul casatoriei dupa divort?

La desfacerea casatoriei prin divort reclamantul,in lipsa paratei,a fost de acord ca aceasta sa pastreze numele dobandit prin casatorie.Parata are grave probleme de sanatate si nu se poate prezenta in instanta sa-si exprime dorinta de a-si pastra numele din timpul casatoriei,fapt invocat de judecatoare in momentul pronuntarii hotatarii:-acela ca parata sa revina la numele purtat anterior.
Poate parata sa depuna o cerere pt. pastrarea numelui din timpul casatoriei,aflandu-se in termenul legal de 30 zile pana la pronuntarea definitiva?
Se poate face printr-un mandatar cu procura de la parata?
Cum sa formulez cererea,catre cine sa o adesez,se plateste taxa pt asta?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 15:57, 6 Mai 2010
Daca reclamantul nu se opune, sigur ca se poate...nu inteleg insa la ce va referiti cand spuneti "termenul legal de 30 de zile pana la pronuntarea definitiva" - sa inteleg ca a fost ultimul termen si dosarul a ramas in pronuntare? (pentru ca puteati sa faceti o cerere in acest sens pana acum).

avocat Radu Stan
Daca nu ati cerut initial... sau macar pana la data pronuntarii... nu prea vad cum.
Este vb.de dorinta paratei de a ramane la numele din timpul casatoriei, dorinta sustinuta si de reclamant in instanta, dar aceasta invocand art.40 alin. 1 cod familiei, constatand ca intre parti nu a intervenit o astfel de invoiala, a dispus ca parata sa revina la numele anterior casatoriei.
Parata printr-o procura emisa de notar, procura pentru o succesiune(este valabila sau trebuie specificat exact institutia in care sa fie reprezentata ?),poate formula o cererein instanta pt pastrarea numelui aflandu-se in termenul in care are drept de apel?
Se poate fara avocat,avand in vedere ca reclamantul si-a exprimat in instanta dorinta de comun acord cu parata si anume de pastrarea numelui dobandit in timpul casatoriei ?
Daca da , atunci eu ca mandatar (procura pt succesiune!? ), o pot reprezenta?
Explicati-mi ,va rog, cum sa formulez cererea?
Multumesc
Avand in vedere ca parata a fost impiedicata de o boala grava sa se prezinte in fata instantei la divort, avea posibilitatea facand probe in acest sens , in baza art.614 c.proc.civ. sa fie reprezentata de un avocat-procurator la solutionarea cererii de divort.Situatia este delicata pentru ca iata la acest moment instanta s-a pronuntat deja si va aflati in faza de apel, iar in apel potrivit art.294 c.proc.civ nu se mai pot face cereri noi, iar potrivit art.292 c.prociv. partile nu se mai pot folosi inaintea instantei de apel de alte motive, mijloace de aparare si dovezi, decat cele invocate la prima instanta sau aratate in motivarea apelului ori in intampinare.Puteti incerca, insa nu va dau prea mari sanse de reusita.
Taxa de timbru-19.5 lei, timbru jud. de 0,15 lei, apelul se depune in termen de 30 de zile de la comunicarea hotararii la instanta a carei hotarare se ataca.Contactati avocat, macar in ceasul al 12- lea.:sorry:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort de comun acord primavera primavera joi a fost prima si ultima infatisare in cazul divortului de comun acord. am hotarit in fata judecatorului sa-mi reiau numele de fata. apoi am ... (vezi toată discuția)
Model de declaratie renuntare la judecata clara56 clara56 Vreau sa vad un model de declaratie pe propria raspundere ca renunt la o actiune aflata pe rolul unei instante (vezi toată discuția)
Calitate procesuala pasiva in persoana reclamantului? Bahar Bahar Sint proprietara unui imobil din Bucuresti. In 2006 imobilul meu a fost vindut in mod fraudulos, in baza unei procuri speciale aparent emise de mine, unei ... (vezi toată discuția)