joi a fost prima si ultima infatisare in cazul divortului de comun acord.
am hotarit in fata judecatorului sa-mi reiau numele de fata.
apoi am judecat:
-acte schimbate, intrebari legate de modificarea numelui...din partea cunostiintelor, etc.
si as dorii sa revin , ( inca nu am primit hotarirea judecatoreasca...mi s-a spus ca in doua saptamini) la numele de familie din timpul casatoriei.
Va rog sa-mi dati o solutie...un temei legal, ca luni 20.09.2010,sa pot depune o cerere....sau ceva...binenteles cu acordul " fostului " sot...
Multumesc anticipat
atata timp cat instanta a hotarat desfacere casatoriei si revenirea d-voastra la numele da fata, nu mai aveti alta solutie, chiar daca nu a fost inca redactata hotararea; daca ati fi solicitat de la bun inceput pastrarea numelui si sotul nu ar fi fost de acord initial, dar ulterior, dupa pronuntare, s-ar fi razgandit, ati fi putut face apel; dar asa, nu puteti formula in apel cereri noi.
Singura soluţie a fi să vă recăsătoriţi...formal...dar nu cred că e cazul...Cererea de păstrare a numelui, formulată ulterior pronunţării divorţului, este inadmisibilă, fie că o formulaţi pe cale principală, fie în apel.
Redau mai jos un extras dintr-un comentariu găsit recent:
:rtfm:
"- A se vedea L. Mihu, Discutii cu privire la admisibilitatea cererii sotului, care a purtat in timpul casatoriei numele celuilalt sot, de a reveni la numele avut inainte de casatorie, formulata pe cale principala, subsecvent pronuntarii divortului, in "Dreptul" nr. 6/2001, p. 32-33.
Autorul considera ca este inadmisibila o cerere formulata pe cale principala, subsecventa divortului, pentru revenirea la numele anterior casatoriei. In acelasi sens, a se vedea F. Popescu, Cu privire la admisibilitatea cererii sotului care a purtat in timpul casatoriei numele celuilalt sot, de a reveni la numele de casatorie, formulata ulterior pronuntarii divortului, in "Dreptul" nr. 1/2001, p. 74-77; T. Punga, Interpretarea articolului 40 din Codul familiei in practica judiciara, in "Revista romana de drept" nr. 8/1989, p. 44-47
Din interpretarea acestor dispozitii rezulta ca regula o constituie reluarea numelui de familie avut anterior casatoriei, iar numai pentru motive temeinice sau pe baza acordului sotului, deci prin exceptie, sotul solicitant va putea pastra numele dobandit prin incheierea casatoriei.
Aceste dispozitii tin seama de faptul ca numele este un atribut de identificare a persoanei fizice, in general, dreptul la nume este un drept personal nepatrimonial, iar casatoria constituie un act juridic ce poate antrena modificarea numelui de familie.
Daca printr-o hotarare definitiva si irevocabila prin care s-a pronuntat divortul s-a dispus reluarea numelui de familie anterior, sotul respectiv nu mai poate ulterior sa solicite pastrarea numelui din casatorie, chiar daca ar exista in acest sens motive temeinice, in sensul art. 40 alin. 2 din Codul familiei . "
:">multumesc pentru promtitudine....
asta e ..trebua sa judec mai bine......
dar acum in situatia data...cit timp am sa-mi schimb actele?
sau nu exista
si acum....un mare semn de intrebare:
-imi vine sentinta de divort; din cauza ca trei avocati mi-au dat acelasi raspuns am zis...: asta e;
Si hotarirea este formulata in felul urmator:
irevocabila in ceea ce priveste divortul si cu apel in ce priveste capatul de cerere cu privire la nume, in tremen de 30 de zile de la comunicare.
acum eu ce sa inteleg? ca totusi pot sa fac apel? si pe motive bine intemeiate mi se admite apelul?
Divort
sakhal
Buna ziua! As dori sa ma ajutati cu un raspuns daca se poate. Problema este in felul urmator< Doamna si Domnu Popescu hotarasc sa divorteze,insa Domnu ... (vezi toată discuția)