avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Dupa 7 ani de la nasterea copilului meu, tatal lui isi ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Dupa 7 ani de la nasterea copilului meu, tatal lui isi cere drepturile!

Sunt mama unui copil de 7 ani, nu am fost niciodata casatorita, tatal copilului nu a contribuit la cresterea ei pana in prezent, nici nu a fost trecut pe certificat, noi despartindu'ne imediat dupa ce am ramas insarcinata...pe fata am crescut'o eu cu mama mea, am beneficiat de alocatie monoparentala, iar tatal ei isi cere acum drepturile, si vrea sa fie trecut pe certificatul copilului. As vrea sa stiu ce implica acest lucru, ce acte am nevoie (avand in vedere ca nu suntem casatoriti si nici nu dorim acest lucru, eu avand o alta relatie). Cat ar dura aceasta actiune, si unde trebuie sa ne prezentam cu actele. Pot impiedica aceasta actiune? va multumesc anticipat! Carmen.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 09:09, 7 Mai 2010
Tatal natural poate sa intenteze actiune in recunoasterea paternitatii. Instanta va dispune testul de paternitate.
Nu prea exista nici o modalitate sa va impotriviti.

Dupa ce se va termina, va recomand o alta actiune in justitie, pt incredintare minor.
"Actiunea" dureaza 5 minute la starea civila a locului de nastere a copilului. Consta intr-o declaratie data acolo.
Se poate face recunoasterea si altfel, prin act notarial, testament etc.

O actiune in instanta nu vad sa aiba vreun interes pentru tata, odata ce el poate face acest lucru liber si nimeni nu-l tine sa n-o faca. :D
In instanta va puteti opune, aratand lipsa lui de interes, dar la stare civila nu aveti ce face. Nu tine de dv., iar copilul pe care l-ati nascut acum 7 ani este si al lui.
Starea civila, relatiile si iubirile parintilor nu influienteaza starea civila a copilului sau ce se trece pe certificatul de nastere in acest caz.

Va recomand sa stati de vorba cu tatal si sa il introduceti incet-incet in viata copilului ca sa nu fie traumatizant pentru micuta un eventual program de vizita stabilit de instanta.
Incredintarea... o sa decideti apoi in ce masura va e necesara.

Succes!
AVLIL a scris:

In instanta va puteti opune, aratand lipsa lui de interes, dar la stare civila nu aveti ce face.


Doamna avocat,

Si chiar daca mama, in instanta, se opune aratand lipsa de interes a respectivului timp de 7 ani, ce efect concret are acest lucru asupra intentiei lui de a recunoaste copilul? I se poate interzice respectivului sa recunoasca minorul pe motiv de indiferenta si nepasare? Incerc doar sa ma lamuresc cine ar putea fi avantajat/dezavantajat de o actiune in instanta in speta aceasta. Multumesc.
Chiar daca nu sunteti de acord tatal va putea obtine castig de cauza in justitie.
Daca el va deschide proces ar fi indicat sa cereti si dvs. incredintarea minorului.
El va cere program de vizita.
Ar fi bine sa va angajati avocat in caz de proces.

av. Claudiu Lascoschi
Ce lipsa de interes timo de 7 ani?
Ma refer la o dispozitie procedurala privind interesul introducerii unei actiuni, nu la faptul ca tatal si-a ignorat copilul 7 ani.
Prin lege, fiecare poate cere un lucru instantei daca are un interes; care e interesul tatalui sa introduca actiune de recunoastere atata timp cat nimeni nu-l impiedica sa-si rcunoasca copilul fara mijlocirea instantei? Numai asa, sa incarcam rolul instantelor de judecata?
Asta era ideea.

Alte discuții în legătură

Recunoastere paternitate alexe adrian alexe adrian Va salut. Am o mica problema la care nu gasesc rezolvare. Locuiesc inpreuna cu concubina mea de 8 ani. Din x motive neam separat. Avem inpreuna un copil in ... (vezi toată discuția)
Recunoastere paternitate zallyna zallyna Copil nascut inainte de casatoria legitima, (in concubinaj), la nume tata pe certif. nastere trasa line. Ulterior, sotul (si tatal natural al copilului) ... (vezi toată discuția)
Paternitate sau a declara un copil Vali2 Vali2 Buna seara, Doresc sa aflu care este procedura pentru a declara un copil de peste 2 ani de catre tata. Este necesara stabilirea paternitatii si daca da care ... (vezi toată discuția)